Selain daripada menghasilkan karya drama terbaik, Korea juga banyak menerbitkan filem-filem yang menarik untuk ditonton.  Terbaru, filem “Seoul Vibe” yang menampilkan era tahun 80-an menjadi sebutan ramai sejak ditayangkan Netflix.

4 Fakta Tentang Filem “Seoul Vibe” Terbaru Di Netflix, Dipenuhi Konsep ‘Newtro’

Untuk info, “Seoul Vibe” membawa kisah Dong-wook (Yoo Ah-in) yang membentuk satu pasukan dengan rakan hipsternya untuk menyiasat satu penipuan dana oleh bekas presiden ketika Sukan Olimpik Seoul 1988 dan mencapai impian kehidupan Amerika yang sekian lama diimpikan.

Ini fakta dan perkongsian menarik dari para pelakon utama “Seoul Vibe” iaitu Yoo Ah-in, Moon So-ri, Park Ju-hyun, Lee Kyu-hyung, Go Kyung-pyo, Ong Seong-woo dan pengarah Moon Hyun-sung mengenai filem ini menerusi sebuah sidang media anjuran Netflix.

4 Fakta Tentang Filem “Seoul Vibe” Terbaru Di Netflix, Dipenuhi Konsep ‘Newtro’
Seoul Vibe (L to R) Yoo Ah-in as Park Dong-wook, Jung Woong-in as Chief Prosecutor in Seoul Vibe Cr. Song Kyungsub/Netflix © 2022

1. Sisi Bersinar Dan Kegelapan Tahun 80-an
Semestinya ramai yang tertanya-tanya mengapakan zaman 80-an yang dipilih oleh pengarah Moon Hyun-sung.

Bagi Korea, 1988 ialah era di mana sisi bersinar dan kegelapan muncul dalam waktu yang sama. Saya mahu mereka cerita yang berlaku pada waktu yang menarik.

Disebabkan filem ini berlatarbelakangkan Seoul pada tahun 1988, pengarah ini memastikan bahawa muziknya sesuai dengan suasana ketika itu.

“Dari lagu hip hop yang popular di Amerika Syarikat sebelum 1988 hingga ke lagu yang terkenal di Korea pada separuh kedua filem itu, kami bekerja keras untuk menghasilkan mixtape berwarna-warni. Song Min-ho (Mino WINNER) dan Gaeko memberikan banyak nasihat buat saya bagi membantu dalam projek ini.” ulasnya.

4 Fakta Tentang Filem “Seoul Vibe” Terbaru Di Netflix, Dipenuhi Konsep ‘Newtro’
Seoul Vibe Song Min ho (MINO) as Galchi in Seoul Vibe Cr. Song Kyungsub/Netflix © 2022

2. Filem pertama Mino

IKLAN

Pengarah tersebut mengatakan bahawa Song Mi-no merupakan calon terbaik bagi watak Galchi kerana dapat menyampaikan konsep itu dengan hebat.

Tambah Yoo Ah-in pula mengenai lakonan lelaki itu,

Saya terkejut. Dia mempunyai jiwa yang bebas dan sangat ghairah. Terdapat bakat yang mentah pada dia yang saya tak nampak dalam pelakon lain. Dan saya rasakan kementahan itu sesuai dengan filem ini selain membawa sesuatu yang segar.

Malah Yoo Ah-in menjelaskan bahawa Song Mi-no sebenarnya merasai pelbagai bebanan kerana dia merupakan seorang pemuzik dan ini ialah projek lakonan pertamanya.

Dia melakukan dengan baik, jadi saya terkejut dan gembira bahkan saya juga berasa untuk melakukan lebih baik lagi.

4 Fakta Tentang Filem “Seoul Vibe” Terbaru Di Netflix, Dipenuhi Konsep ‘Newtro’
Seoul Vibe (L to R) Lee Kyoo-hyung as Moon Bok-nam, Ong Seong-wu as Park Joon-gi, Oh Jung-se as Prosecutor Ahn, Park Ju-hyun as Park Yoon-hee, Ko Kyung-Pyo as John Woo in Seoul Vibe Cr. Song Kyungsub/Netflix © 2022

3. Penuh Aksi Mengujakan

Adrenalin penonton pastinya turun naik ketika menonton “Seoul Vibe” memandangkan babak kejar-mengejar yang diselitkan di dalamnya. Malah Yoo Ah-in sendiri mempelajari pelbagai perkara bagi menjiwai watak Dong-wook, ketua pasukan Supreme Sanggye-dong,

IKLAN

Saya sebenarnya tak tahu banyak mengenai kereta sebelum menyertai penggambaran ini. Saya banyak meluangkan masa di litar lumba dan di dalam kereta bagi menyesuaikan diri dengan watak itu.

4 Fakta Tentang Filem “Seoul Vibe” Terbaru Di Netflix, Dipenuhi Konsep ‘Newtro’
Seoul Vibe (L to R) Yoo Ah-in as Park Dong-wook, Moon So-ri as President Kang in Seoul Vibe Cr. Song Kyungsub/Netflix © 2022

4. Berkonsep ‘Newtro’

Filem ini menggabungkan trend pasa masa lalu iaitu ‘newtro’, gabungan ‘baru’ dan ‘retro’ dalam tafsiran yang baru.

Kata Moon So-ri yang membawa watak antagonis, Pengerusi Kang,

Daripada mencuba baju lama dari pada masa lalu, saya menggunakan pakaian retro yang popular dalam dunia fesyen kini dan melakukan sedikit perubahan kepadanya. Kami mengubah beberapa butang dan menambah riben dan pad bau padanya. Saya juga menggandingkannya dengan sarung tangan berenda.

4 Fakta Tentang Filem “Seoul Vibe” Terbaru Di Netflix, Dipenuhi Konsep ‘Newtro’

IKLAN

Go Kyung-pyo yang melakonkan watak DJ Woo-sam turut menambah,

Filem ini mengambil cabaran dan memaparkan sisi dinamik dengan menggabungkan trend masa kini dan masa lalu. Pastinya mengujakan, filem ini dipenuhi dengan pelbagai lagak perlumbaan kereta selain dipenuhi dengan elemen hip hop lama dan pop Korea 80-an.

Selamat menonton!

ARTIKEL BERKAITAN“Kami Dah Seperti Pasangan Berkahwin..” Noah & Lana Gembira ‘To All The Boys’ Bakal Berakhir? – REMAJA

Sumber : Netflix

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI