Baru-baru ini, penyanyi Haqiem Rusli telah pun mengakhiri zaman bujang dengan gadis pilihan hati, Anis Sofea. Seperti yang kita semua sedia maklum, mereka merupakan pasangan pengantin muda, Haqiem berusia 23 tahun dan Anis 19 tahun.

Tidak menjadi satu kesalahan jika berkahwin muda. Syukur, jodoh sampai awal kan.

Foto: Aqo Imran

Sebenarnya ada banyak kelebihan kahwin muda ni. Bagi pasangan yang memilih untuk berkahwin muda, kami nak kongsikan sedikit tentang 15 perkara yang bakal korang rasai bila sudah berumah tangga nanti.

1. Korang dah jumpa orang yang tetap sayang korang walaupun masih lagi sedang belajar tentang hidup dan dalam proses untuk menjadi lebih matang.

2. Tak sama masa tengah hangat bercinta dulu, lepas kahwin korang akan rasa untuk sama-sama menggalas tanggungjawab keluarga. Tapi, sebab dah ada pasangan yang sayang dan mencintai korang, maka semua benda jadi mudah dan happy.

3. Bila rasa sedih dan down, dah ada yang pujuk. Yeayyy!

4. Tak ada istilah tukang ‘busybody’ lagi yang nak tolong carikan jodoh untuk korang.

IKLAN

5. Belajar perkara baru dengan pasangan. Contohnya macam mana nak kuatkan dan kekalkan hubungan suami isteri untuk kekal bahagia.

Instagram: Ayda Jebat

6. Bila kawan-kawan korang sibuk bercerita tentang masalah dengan bf/gf masing-masing, timbul pula rasa bersyukur sebab korang dah melepasi fasa tu. Hehe!

7. Balik kerja penat-penat, dah ada teman nak ajak share cerita tentang apa yang berlaku sepanjang hari. Best kan?

8. Best friend, buah hati, partner in crime. Semua korang ada.

IKLAN

9. Ada orang yang selalu cakap ‘I Love You’ dekat korang. Kalau time bercinta tak kira eh, belum sah suami isteri. Hiks!

10. Bila hubungan dah stabil, tiba masa untuk mantapkan kerjaya pula. Lebih bersemangat!

11. Nak buat apa-apa dah ada yang teman. Makin seronok nak buat kerja rumah seperti memasak, basuh baju atau beli barang dapur.

12. Bila jalan dengan anak, silap-silap orang ingatkan adik-beradik. Yang ni memang selalu kena.

IKLAN
Instagram: Wawa Zainal

13. Boleh jadi diri sendiri walaupun berperangai seperti budak-budak.

14. Dah kahwin tak perlu nak dating tengok wayang lagi. Layan movie dekat rumah sahaja. Hiks!

15. Mungkin ada yang cakap “Awalnya kahwin, muda lagi ni”. Abaikan je sebab korang tahu ini pilihan korang dan lebih selesa hidup macam ni.

Setuju ke tidak? Hehe!

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.