Foto: Instagram Zoo Negara Malaysia

Kesan daripada Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bukan hanya dirasai oleh masyarakat Malaysia, namun organisasi seperti Zoo Negara juga turut merasai tempiasnya. Jika sebelum ini mereka hanya bergantung sebahagiannya daripada pendapatan hasil jualan tiket, tetapi selepas perlaksanaan PKP ini sudah pasti membuatkan dana bagi menampung kebajikan haiwan di sana terjejas.

Menurut Harian Metro, Zoo Negara kini terpaksa berjimat cermat dalam pengurusan kos operasi berikutan bekalan kewangan yang ada hanya mampu bertahan sehingga April. Timbalan Presiden Zoo Negara, Rosly@Rahmat Ahmat Lana berkata, setakat ini pihak mereka masih mampu menampung kos operasi termasuk keperluan makanan haiwan serta gaji pekerja.

Zoo Negara Hanya Mampu Bertahan Hingga April, Ini Cara Untuk Korang Beri Sumbangan
Foto: Instagram Zoo Negara Malaysia

Dana yang ada ketika ini mencukupi bagi kos operasi sepanjang PKP yang berakhir 18 Februari ini. Namun begitu, pihak pengurusan Zoo Negara berasa bimbang sekiranya PKP dilanjutkan untuk tempoh yang lebih panjang.

Jika dilanjutkan, mereka terpaksa merayu kepada kerajaan supaya memberi kebenaran beroperasi atau mencari kaedah lain untuk meneruskan kelangsungan.

IKLAN

Menurut Rosly lagi, Zoo Negara kurang menerima sumbangan seperti makanan haiwan sejak PKP dilaksanakan tahun ini berbanding PKP tahun lalu.

BACA: Zoo Negara Lancar Kempen Haiwan Angkat, Korang Boleh Beri Sumbangan Untuk Kumpul Dana

Pada PKP tahun lalu, orang ramai berebut-rebut ingin memberi sumbangan makanan haiwan dan dana sehingga pihak mereka berjaya mengumpul RM10 juta. Kempen haiwan angkat yang dilancarkan pada tahun lalu juga masih lagi diteruskan namun sambutannya sudah berkurangan.

IKLAN

Korang masih boleh menyokong kempen itu dengan memilih sama ada mahu memberi sumbangan secara one off (sekali sumbangan)a atau secara bulanan mengikut pakej yang ditetapkan.

Ada beberapa saluran untuk korang mengikut pakej kempen bantuan haiwan Zoo negara ini dan antaranya termasuklah:

IKLAN

Ticket2u: t2u.asia/e/18171
Lazada: t.ly/dQva
Shopee: www.shopee.com.my/digital-product/m/evoucher/brands/2481065

Bagi yang berkemampuan, marilah sama-sama kita menyalurkan sumbangan kepada pihak Zoo Negara agar mereka dapat terus menjaga haiwan-haiwan didalam zoo tersebut dengan baik. Sedih bila mengenangkan nasib haiwan di sana. Marilah kita berdoa agar penularan wabak COVID-19 ini segera beransur pulih.

Sumber: Harian Metro