Dalam kesibukan kita mengharapkan bantuan daripada pihak kerajaan untuk kelangsungan hidup, jangan pula diabaikan bagaimana pula nasib haiwan-haiwan di luar sana.

Kesan daripada Perintah Kawalan Pergerakan ini bukan hanya dirasai oleh masyarakat Malaysia, namun organisasi seperti Zoo Negara Malaysia juga turut merasai tempiasnya. Jika sebelum ini mereka hanya bergantung sebahagiannya daripada pendapatan hasil jualan tiket, tetapi selepas perlaksanaan PKP ini sudah pasti membuatkan dana bagi menampung kebajikan haiwan di sana terjejas.

Justeru itu, sebagai rakyat Malaysia yang prihatin, korang boleh memberi sumbangan dengan menyertai kempen yang dianjurkan mereka, iaitu haiwan angkat atau adoption sebagai salah satu usaha bagi memastikan bekalan makanan, perubatan dan pengurusan haiwan di sana dapat diteruskan.

IKLAN

Korang boleh memilih sama ada ingin memberi sumbangan secara one off atau secara bulanan mengikut pakej yang disediakan. Individu yang memberi sumbangan akan dihadiahkan e-sijil yang akan turut dicatitkan dengan nama haiwan yang dipilih, malah nama korang juga akan dipamerkan di laman web Zoo Negara.

Antara haiwan yang boleh dipilih untuk dijadikan haiwan angkat ialah harimau bintang (Panjang), Singa (Samba), Orang Utan (Ben) dan Gajah (Sibol).

IKLAN

IKLAN

Untuk maklumat lanjut korang boleh menghubungi pihak Zoo Negara di talian 03-4108 3422 atau menerusi email di pr@zoonegaramalaysia.my.