Para pelancong yang ingin memasuki ‘Pulau Dewa’, Bali, Indonesia bakal dikenakan cukai sebanyak 150,000 rupiah bersamaan dengan RM46 bermula tahun depan bagi mengekalkan budayanya.

Menerusi laporan Berita Harian, Gabenor I, Wayan Koster tampil menjelaskan bahawa bayaran yuran untuk pelancong asing hanya dikenakan sekali ketika lawatan mereka ke Bali.

ARTIKEL BERKAITAN: Nak Balik Raya Tapi ‘Flight Delay’? Anda Berhak Tuntut Pampasan Jika Penerbangan Ditunda Atau Batal

‘Wisata’ Terkenal Bali Bakal Kenakan Cukai RM 46 Kepada Pelancong Mulai Tahun Hadapan

Selain itu, cukai berkenaan turut diperkenalkan sebagai sebuah inisiatif bagi melindungi tarikan tropika di Bali.

IKLAN

“Yuran itu perlu dibayar secara elektronik dan akan dikenakan kepada pelancong asing yang memasuki Bali dari luar negara atau dari bahagian lain di Indonesia. Levi tidak akan dikenakan kepada pelancong domestik Indonesia,” katanya.

‘Wisata’ Terkenal Bali Bakal Kenakan Cukai RM 46 Kepada Pelancong Mulai Tahun Hadapan

Mengulas lanjut, lebih dua juta pelancong telah melawat lokasi pelancongan terkenal itu pada tahun lalu ketika Bali dalam fasa pemulihan daripada sekatan pandemik Covid-19 selepas mengenakan dasar toleransi sifar terhadap pelanggaran peraturan.

IKLAN

Dalam masa sama, beliau juga memaklumkan pelaksanaan kadar cukai tersebut dijangka tidak akan membuatkan ketibaan pelancong menurun.

“Ia bukan masalah kerana kami akan menggunakannya untuk alam sekitar, budaya dan membina infrastruktur lebih berkualiti supaya perjalanan ke Bali akan lebih selesa dan selamat,” kongsinya lagi.

‘Wisata’ Terkenal Bali Bakal Kenakan Cukai RM 46 Kepada Pelancong Mulai Tahun Hadapan

IKLAN

Terdahulu, Bali berikrar mengenakan tindakan keras terhadap pelancong yang berkelakuan tidak senonoh selepas beberapa insiden, termasuk perbuatan tidak menghormati budaya pulau yang kebanyakannya penganut Hindu itu.

Pada Jun lalu, kerajaan tempatan menerbitkan panduan untuk pelancong yang ingin melawat Bali selepas didesak untuk berbuat demikian oleh pejabat Imigresen pulau itu.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

SUMBER: Berita Harian

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI