Depresi Bukan Gila, Ini Simptom-Simptom Yang Perlu Korang Tahu

423

Baru-baru ini, isu depresi sekali lagi menjadi bualan hangat di sosial media. Korang harus ingat bahawa penyakit ini masih boleh diubati dan sebenarnya dah ramai individu yang pulih daripada masalah ini setelah menjalani rawatan.

Seperti pengalaman yang telah dikongsi oleh individu ini di laman sosial, kemurungan ini adalah satu penyakit yang boleh datang berulang kali. Ada masa elok, ada masa.. Hmm! Tapi korang tidak perlu malu untuk berjumpa dengan psikiatris, kerana dengan rawatan yang tepat, penyakit ini boleh disembuhkan sepenuhnya.

Depresi bukan gila. Ia hanyalah satu penyakit mental yang boleh dirawat. Jangan malu untuk berjumpa pakar, sebaliknya terlebih dahulu cuba korang check simptom-simptom yang mungkin dialami sekiranya mempunyai masalah depresi.

1. Rasa kosong

Sedih tidak, happy pun tidak. Perasaan takut mati pun tiada. Hidup tak ubah seperti mayat.

2. Susah untuk senyum

Pura-pura senyum tu boleh, tapi bukan senyum yang datang dari hati.

3. Mudah marah

Silap sikit saja boleh mengamuk. Kadang hal yang remeh pun boleh membuatkan korang marah.

4. Cepat letih

Buat kerja tak banyak mana pun, tapi letih tu macam baru balik dari panjat bukit. Letih otak, letih badan. Simptom ini jugalah yang membuatkan pesakit boleh dimasukkan ke dalam wad. Tak demam, tidak buat apa-apa aktiviti berat tapi badan tak bermaya.

5. Rambut gugur

Bangun tidur, 10 helai rambut atas bantal. Tepi katil pun banyak. Bukan gugur dua, tiga helai tetapi boleh dikatakan selak sikit rambut ada saja yang dapat di tangan.

6. Lenguh badan

Setiap minggu kalau boleh nak pergi berurut. Sakit leher, sengal pinggang dan migrain pun ada.

7. Malas bangun tidur

Ini paling ketara. Kalau boleh nak baring saja atas katil. Tak nak buat kerja atau apa-apa aktiviti langsung.

8. Tidak rasa segar walaupun selepas mandi

Letih yang sama, panas yang sama, ketidakselesaan yang sama. Walaupun sudah pergi memanjakan diri di spa, tapi masih tidak rasa seronok.

9. Tidur yang tidak puas

Nak tidur bukan main susah. Dah tukar bantal khas untuk imsomnia, tukar tilam khas untuk tulang belakang dan try minum green tea sekali pun tetap tidak berkesan. Tapi kalau tidur lama pun, tak rasa macam tidur.

10. Ingin bersendiri

Tidak mahu berkomunikasi dengan sesiapa pun. Tutup Facebook, tutup Instagram, tutup phone, tutup pintu.. Berdiam dalam bilik. Rasa nak lari dari rumah, rasa nak mati.

11. Suka berbual dengan diri sendiri (dalam kepala)

Lebih suka bersendiri dan bermonolog. Macam-macam discussion ada dalam kepala. Seronok layan kepala sendiri, tak nak berbual dengan manusia.

Ha, ada yang mengalami simptom-simptom seperti ini tak? Nah, kalau ada pun korang tetap kena pergi berjumpa dengan doktor dulu untuk mengesahkannya. Jangan sebab korang rasa tak puas tidur, korang nak kata yang diri korang mengalami depresi. Hiks!

Sumber: Zeeda Aziz via FB Depresi Bukan Gila