Sejak kebelakangan ini, warganet banyak disajikan dengan isu penerbangan ditunda dan kebanyakan ‘mangsa’ iaitu penumpang terpaksa ‘berkampung’ selama berjam-jam lamanya di lapangan terbang.

Sudahlah ‘disidai’ lama, malah rata-rata penumpang tidak mengetahuiapa hak yang boleh dituntut jika penerbangan mereka ditunda atau dibatalkan pihak tersebut.

Susulan itu, terbaharu Kementerian Perdagangan Dalam Negeri (KPDN) menerusi satu kenyataan, mengumumkan bahawa penumpang berhak untuk menuntut pampasan sekiranya penerbangan ditunda atau dibatalkan.

Walau bagaimanapun, ia bergantung kepada punca penundaan atau pembatalan di mana penumpang boleh menuntut pampasan seperti berikut:

Penerbangan ditunda selama 2 jam atau lebih.

IKLAN

Anda boleh menuntut makanan, panggilan telefon, dan akses internet.

Penerbangan ditunda selama 5 jam atau lebih.

Anda boleh menuntut penginapan hotel dan pengangkutan.

IKLAN

Penerbangan dibatalkan.

Anda boleh menuntut pembayaran balik secara penuh atau penerbangan alternatif.

ARTIKEL BERKAITAN: “Saya Bukan Orang Gaji Anda” Pramugari Tengkung Seorang Penumpang 

IKLAN

Nak Balik Raya Tapi ‘Flight Delay’? Anda Berhak Tuntut Pampasan Jika Penerbangan Ditunda Atau Batal

Nota: Perlu diingatkan bahawa pengecualian pampasan hanya berlaku untuk keadaan yang tidak dapat dijangka oleh syarikat penerbangan yang mana ia melibatkan risiko keselamatan ataupun cuaca ekstrem.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

SUMBER: Twitter @kpdnhep & Pexels Pixabay

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI