Sumber Gambar: Instagram Hong Jin Young

Universiti Chosun telah membuat penilaian akhir mengenai kes plagiarisme mengenai tesis sarjana Hong Jin Young. Pada 23 Disember, Akhbar Perniagaan Maeil melaporkan bahawa seorang wakil dari Jawatankuasa Sekolah Siswazah Universiti Chosun berkata, “Kami telah membuat penilaian akhir mengenai isu plagiarisme tesis Hong Jin Young dan oleh itu kami akan mula mengambil tindakan untuk pembatalan ijazah.”

Pihak universiti membuat kenyataan yang mereka akan lebih berhati-hati dan teliti dalam pengendalian sistem pengurusan etika penyelidikan sekaligus memperkuatkan tugas bimbingan dan penyeliaan. Sejak tahun 2011 universiti telah diletakkan tanggung jawab menyelia tesis bawah professor penyelia bagi mencegah pelanggaran etika dan peniruan dalam tesis.

Dalam kes selebriti terkenal ini,jika canselor memberikan persetujuan setelah dibincangkan jawatankuasa itu, maka gelaran sarjana dan kedoktorannya akan dilucutkan.

IKLAN

November lalu, dilaporkan bahawa tesis ijazah sarjana Hong Jin Young yang disiapkan pada tahun 2009 dari university tersebut mendapat skor 74 peratus di laman tinjauan plagiarisme ‘Copy Killer’. Namun begitu, agensi pengurusan Hong Jin Young menafikan dakwaan penipuan.

IKLAN

Hong Jin Young menghantar surat permintaan maaf pada 18 Disember di mana dia mengatakan bahawa dia akan mengakui segala kesilapannya dan refleks kembali akibat segala yang terjadi. Dia menulis, “Saya telah menerima cinta yang lebih besar yang saya layak. Saya sekarang akan membalas cinta itu sambil diam-diam meluangkan masa untuk merenungkan diri sendiri dan melakukan perkara yang bermakna dan baik. “

Berikutan kontroversi yang melanda, Hong Jin Young tidak lagi muncul di variety show saluran SBS iaitu “My Little Old Boy.”

IKLAN

Sumber: Soompi

BACA LAGI: MENGAKU PLAGIAT HASIL TESIS. SELEBRITI KOREA INI AKU IJAZAH SARJANA & Phd DITARIK SEMULA.