Namanya mungkin asing bagi kebanyakan rakyat Malaysia, namun jika anda penggemar filem Thailand, pasti akan kenal dengan sosok wanita berusia 29 tahun ini. Mai Davika Hoorne atau lebih popular dengan gelaran Mai Davika merupakan salah seorang pelakon yang sudah menggondol banyak penghargaan tidak kiralah anugerah bersandarkan populariti ataupun bakat.

Mula menceburi bidang hiburan pada tahun 2010, dia terkenal menerusi lakonannya dalam filem Pee Mak berlakon di samping Mario Maurer pada 2013. Filem yang sehingga kini memegang rekod sebagai filem paling tinggi kutipan sepanjang zaman mengutip sebanyak lebih USD33 juta ini menjadi salah satu filem ikonik negara Gajah Putih ini sekaligus melonjak nama Mai Davika lebih tinggi.

Popular Dan Bijak, Mai Davika Miliki Sarjana Dalam Bidang Komunikasi
Sumber gambar: Instagram Davikah

Walaupun begitu, filem yang benar-benar menjadikannya sebagai salah seorang pelakon prolifik adalah menerusi lakonannya dalam filem Heart Attack bergandingan dengan Sunny Suwanmethanon. Hasil lakonannya yang mantap, dia telah berjaya menggondol anugerah pelakon wanita terbaik bagi Anugerah Persatuan Filem Kebangsaan Thailand. Anugerah ini merupakan antara anugerah berprestij dan utama di negara itu.

Popular Dan Bijak, Mai Davika Miliki Sarjana Dalam Bidang Komunikasi
Sumber gambar: Instagram Davikah

Memiliki lebih 15 juta pengikut di Instagram, kecantikannya membuatkan anak kacukan Belgium di sebelah ayahnya dan Thailand di sebelah ibunya ini menjadi pilihan jenama fesyen antarabangsa untuk mengayakan busana mereka. Bukan sekadar menjadi wajah wakilan bintang dalam negara, dia bahkan dijemput khas untuk menghadiri pertunjukan fesyen di luar negara. Lebih mengujakan, untuk sesetengah jenama dia berjalan di pentas runway sebagai peragawati.

IKLAN
Popular Dan Bijak, Mai Davika Miliki Sarjana Dalam Bidang Komunikasi
Bersama keluarga di hari graduasi. Sumber gambar: Instagram Davikah

Biarpun sudah bergelar seorang pelakon dan selebriti popular, dia tidak bersikap sambil lewa dalam memastikan tahap pelajarannya berada pada peringkat tertinggi. Pada Januari tahun ini, dalam satu hantaran di laman Instagramnya, Mai Davikah telah bergraduasi untuk pengajiannya di peringkat sarjana dalam bidang seni komunikasi dari Universiti Rangsit.

Menyambut hari graduasi dalam suasana pandemik Covid-19, wanita cantik berkulit putih mulus ini berkongsi di Instagram dengan ucapan khusus untuk peminatnya. Ujarnya, “Pada 23hb, Davika akan menerima ijazah sarjananya. Tahun ini disebabkan pandemik Covid-19 yang rumit, saya sangat bimbang dan berharap semua orang selamat. Saya harap semua orang menjaga jarak, tidak perlu datang ke universiti untuk mengucapkan tahniah kepada saya. Apabila keadaan menjadi lebih baik, kita akan berjumpa tidak lama lagi. Saya sangat rindukan awak.”

IKLAN

BACA JUGA: Bahagia Melayari Perkahwinan, Veena Praveenar Tampil Anggun Dalam Busana Moden & Tradisional

Popular Dan Bijak, Mai Davika Miliki Sarjana Dalam Bidang Komunikasi
Bersama buah hatinya, Chantavit Dhanasevi. Sumber gambar: Instagram Davikah

Kini Mai masih lagi belum mendirikan rumah tangga, namun bintang yang bakal menginjak usia 30 tahun pada Mei nanti sudah pun dimiliki. Dia telah menjalin hubungan cinta bersama Chantavit Dhanasevi yang juga merupakan seorang pelakon terkenal di Thailand.

IKLAN

+++ Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI