Membeli emas merupakan satu pelaburan yang berbaloi kerana hari demi hari, harga emas semakin meningkat naik dan memberi keuntungan kepada si pemilik jika dijual pada waktu yang sesuai.

Kenapa Acara-Acara Dunia Pengaruhi Harga Emas Naik Turun? 4 Sebab Yang Korang Kena Tahu!
Sumber Gambar : TamAsia

Sebelum ini, harga emas mencatatkan paras tertinggi dalam sejarah hari ini kerapa berpotensi melepasi AS$2,000 (RM8,503.50) seauns atau kira-kira RM300 segram, disebabkan tekanan lebih besar ke atas ekonomi.

Kenapa turun naik harga emas ini boleh berlaku? Ini yang korang kena tahu.

1. Permintaan dan penawaran
Apabila berlaku permintaan emas yang tingggi oleh pasaran dunia, harga emas secara automatiknya akan meningkat atas faktor permintaan melebihi pengeluaran.

Ini kerana emas adalah logam berharga yang tidak boleh dicipta menjadikannya sebagai satu sumber mineral yang terhad. Jadi untuk hasilkan emas baharu, sama ada ianya perlu dicari gali atau dikitar semula emas yang sedia ada.

IKLAN
Kenapa Acara-Acara Dunia Pengaruhi Harga Emas Naik Turun? 4 Sebab Yang Korang Kena Tahu!
Sumber Gambar : worldeconomics.com

2. Ekonomi dunia
Keadaan ekonomi dunia boleh dijadikan rujukan sebagai harga emas. Perubahan mata wang asing pelaburan daripada Euro kepada Dolar Amerika menjadikan harga emas akan naik sekiranya nilai mata wang Dolar Amerika turut naik.

Apabila harga emas turun, pelabur emas kebanyakannya akan melabur koleksi emas mereka sebelum menunggu harga emas meningkat semula. Pada masa ini berlakulah lambakan emas dalam pasaran menjadikan harganya turun.

3. Acara besar dunia
Acara-acara dunia seperti Olimpik, EURO dan FIFA juga menjadi sebab mengapa keadaan ini berlaku. Apabila sesuatu acara mahu dijalankan, negara akan menjual unit rizab emas untuk menampung perbelanjaan acara.

IKLAN

Kenapa Acara-Acara Dunia Pengaruhi Harga Emas Naik Turun? 4 Sebab Yang Korang Kena Tahu!Jadi ini akan menjadikan penawaran emas melebihi permintaan dan kesannya harga emas akan menurun. So kita tunggu Olimpik 2021 ni baru beli emas okay!

4. Pelabur emas
Segala aktiviti yang dijalankan para pelabur emas akan mempengaruhi turun naik harga emas. Contonya ada para pelabur jangka pendek yang cepat panik apabila harga emas diumumkan turun.

IKLAN

Ada juga yang melabur dalam saham emas bertindak menjual pegangan ekuiti dalam pelaburan dan membeli pula bon sebagai pengganti untuk menyelamatkan nilai mata wang semasa dari terus jatuh merudum.

Pergh, boleh menangis tengok harga emas sekarang. Hiks!

Jika korang mampu, bolehlah jadikan pembelian emas ini sebagai satu pelaburan jangka panjang. Memang berbaloi-baloi.

Tapi, bagi individu yang nak melangsungkan perkahwinan, mungkin korang akan rasa ‘sesak’ sikit la nak beli cincin untuk bakal isteri. Hehe!

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI