Umurnya baru sahaja menginjak usia 25 tahun Oktober lalu, namun anak jati Indonesia yang dilahirkan di Tangerang, Banten ini sudah mencapai banyak kejayaan dalam hidupnya. Prilly Latuconsina merupakan seorang anak seni yang serba boleh selain pelakon dia juga merupakan seorang hos, penyanyi, penulis, penerbit dan juga usahawan.

Memulakan kerjayanya sebagai pengacara pada usia 13 tahun, Prilly seterusnya mendaki kemuncak dunia hiburan dan menjadi salah seorang selebriti paling berpengaruh di Indonesia. Manakan tidak, jumlah pengikut di akaun Instagramnya sahaja mencecah 46 juta orang, ramai kan?

Dianugerahkan Best of The Best Graduate, Prilly Latuconsina Seorang Anak Seni Yang Bijak Dan Berbakat Besar

Aktif berlakon filem, anda pasti kenal dengan Prilly kerana dia memegang watak sebagai Risa Saraswati di dalam siri filem seram popular, Danur sejak 2017. Selain itu, terbaharu gadis genit ini sedang rancak dan popular menerusi filem Ku Kira Kau Rumah yang kini sedang hangat di tayang di pawagam di negara kita.

Selain bergelar heroin untuk filem ini, dia juga berperanan sebagai penerbit. Berkat usahanya, pada tahun 2021, Prilly telah diangkat sebagai pelakon wanita favourite di majlis berprestij Festival Filem Indonesia.

Dianugerahkan Best of The Best Graduate, Prilly Latuconsina Seorang Anak Seni Yang Bijak Dan Berbakat Besar

Walaupun aktif dalam dunia seni, sejak dibangku usia kanak-kanak lagi, Prilly tidak pernah mengabaikan pendidikan. Dia yang mendapat pendidikan awal di SDIT Asy-Syukriyyah untuk pendidikan sekolah rendah dan kemudiannya di SMP Negeri 4 Tangerang dan SMA Negeri 7 Tangerang untuk pendidikan menengah.

Namun begitu dek kesibukannya sebagai anak seni, dia memilih untuk meninggalkan SMA dan bersekolah di rumah sahaja. Kemudian untuk pengajian peringkat tinggi, wanita anggun ini melanjutkan pelajaran London School of Public Relation Communication & Business Institute dalam bidang komunikasi dan tamat dengan menggenggam ijazah sarjana muda.

BACA JUGA: Popular Dan Bijak, Mai Davika Miliki Sarjana Dalam Bidang Komunikasi

IKLAN

Dianugerahkan Best of The Best Graduate, Prilly Latuconsina Seorang Anak Seni Yang Bijak Dan Berbakat Besar

Menariknya dek kecemerlangan yang ditonjolkan, dia telah dianugerahkan sebagai Best of The Best Graduate ketika hari konvokesyennya.

Kecemerlangannya ini menjadi tanda aras bahawa dia bukan sekadar cantik namun memiliki minda yang cerdas. Jadi tidak hairanlah apabila dia sering dijemput untuk menjadi speaker di persidangan dan juga hos untuk majlis-majlis besar yang berunsur akademia.

Dianugerahkan Best of The Best Graduate, Prilly Latuconsina Seorang Anak Seni Yang Bijak Dan Berbakat Besar

Prilly pernah menjadi speaker di persidangan RISE di Hong Kong yang merupakan persidangan teknologi terbesar di peringkat Asia pada 2019. Ketika itu, dia berkongsi dengan penonton mengenai isu impak penggunaan media sosial. Kejayaannya sebagai seorang anak seni muda patut dijadikan penanda aras dan juga inspirasi dalam mengejar cita-cita.

IKLAN

BACA JUGA: 10 Selebriti Indonesia Cantik Berkebaya Sempena Hari Pahlawan

+++ Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

 

 

IKLAN

 

 

 

 

 

 

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI