Zaman serba moden ini semua benda nak dikongsikan di media sosial tanpa menghiraukan perasaan orang lain.

Kalu korang ingat, baru-baru ini kecoh di media sosial apabila instafamous dan usahawan muda memuat naik di laman sosial merakam perjalanan ke kediaman Loh serta proses pengebumian sahabatnya itu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hafiz Mahamad (@hafizmahamad)

Hal ini juga mendapat kecaman hebat daripada warganet, terbaru Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan turut menjelaskan tentang hukum merakam video orang yang telah meninggal dunia.

IKLAN

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, ikuti penjelasannya seperti berikut:

Soalan

Assalamualaikum, saya ingin bertanya bolehkan saya menyebar video orang yang telah meninggal dunia yang telah saya rakam bagi tujuan kenang-kenangan dan dikongsikan di dalam media sosial.

IKLAN

Ringkasan Jawapan

Tidak sepatutnya bagi seseorang muslim itu menyebar video atau gambar si mati di dalam media sosial atau kepada masyarakat umum. Ini kerana ia bertentangan dengan etika dan akhlak bagi seorang muslim. Selain itu, perbuatan itu juga boleh mengundangkan kepada fitnah dan perasaan tidak selesa terhadap keluarga si mati. Bahkan ia juga perlu dihentikan daripada terus tersebar dengan kadar segera.

IKLAN

Huraian Jawapan

Waalaikumussalam. Alhamdulillah, segala puji dan syukur dipanjatkan kepada Allah SWT. Selawat dan salam kami ucapkan ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW, para isteri dan keluarga baginda, para sahabat, seterusnya golongan yang mengikuti jejak langkah baginda sehingga hari kiamat.

Jadi selepas penjelasan daripada Mufti Wilayah Persekutuan ini tak ada la korang buat buat lagi kesilapan ini ye! Ingat perasaan orang lain, jangan nak fikir content je!!!

Sumber: Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan