Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih!

Pepatah ini sesuai diumpamakan dengan semangat juang yang ditonjolkan oleh pemuda asal Johor Darul Takzim ini. Lau Lai Kiat yang kini bergelar mahasiswa jurusan Pengurusan Sukan di Universiti Malaya menarik perhatian ramai di media sosial apabila gambarnya menunggang motosikal jenis Kriss sendirian ketika sesi pendaftaran pelajar menjadi tular.

Tunggang Motosikal Kriss Seorang Diri Untuk Mendaftar Di Universiti Malaya, Lau Lai Kiat Tekad Mahu balas Jasa Ayah

Menerusi hantaran di laman Facebook Universiti Malaya, Lau Lai Kiat berkongsi kisah tentang perkara tersebut. “Ya, saya datang mendaftar hari ini berseorangan dengan menaiki motosikal dari Putrajaya. Selepas SPM, saya menyambung pengajian di peringkat diploma di sebuah kolej swasta di Kuala Lumpur.

“Motosikal ini memang saya letak di kawasan parkir Terminal Bersepadu Selatan (TBS) dan saya gunakan setiap kali ‘turun’ Kuala Lumpur. Untuk pendaftaran hari ini, saya bermalam di rumah rakan saya di Putrajaya setelah mengambil motosikal saya di TBS,” kongsinya.

Tunggang Motosikal Kriss Seorang Diri Untuk Mendaftar Di Universiti Malaya, Lau Lai Kiat Tekad Mahu balas Jasa Ayah

IKLAN

Seorang remaja yang bercita-cita tinggi, Lai Kiat yang merupakan anak bongsu dari tiga adik beradik merupakan individu pertama dalam kalangan ahli keluarganya menjejakkan kaki ke menara gading.

“Saya bercita-cita untuk menceburi bidang perniagaan setelah tamat pengajian nanti. Ayah saya yang hanya bekerja sebagai buruh telah bertungkus lumus membesarkan kami adik-beradik, dan sudah tiba masanya saya cuba membalas jasanya,” katanya lagi.

ARTIKEL BERKAITAN: Universiti Malaya Duduki Tangga Ke-8 Terbaik Di Asia

Tunggang Motosikal Kriss Seorang Diri Untuk Mendaftar Di Universiti Malaya, Lau Lai Kiat Tekad Mahu balas Jasa Ayah

IKLAN

Tidak kekok membawa semua barangannya menggunakan motor, barangan keperluan dan barangan untuk kegunaan akademiknya dilihat diikat rapi menggunakan tali rafia pada motosikal.

Lai Kiat yang kini mendapat tempat untuk menginap di Kolej Kediaman Raja Dr. Nazrin Shah merupakan bekas pelajar SMK Seri Tangkak, Johor.

Menjadikan universiti nombor satu Malaysia itu sebagai pilihan, Lai Kiat berkata, “Saya memilih UM bukan sahaja kerana percaya dengan kualiti pendidikannya sebagai universiti terbaik negara, malah saya juga yakin akan menimba pengalaman kehidupan kampus yang menarik dan menyeronokkan.”

IKLAN

*P/S-  Teringat pulak min dekat motosikal Kriss min waktu zaman belajar dahulu, dah ‘diambil’ orang 😭. Apa-apa pun tahniah Lai Kiat, semoga kisah ini menjadi panduan kepada pelajar lain agar bersyukur seadanya dengan apa yang kita miliki.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber & Kredit foto: Facebook Universiti Malaya/Mohd Fazli Zainordin