Tahniah!

 Muhammad Azeem Fahmi telah mencipta satu sejarah baharu dalam dunia sukan di Malaysia menerusi prestasinya yang membanggakan.

Remaja berusia 18 tahun itu telah memecah rekod kebangsaan yang sebelum ini dipegang oleh Khairul Hafiz Jantan yang merekodkan catatan masa 10.18 saat sewaktu memenangi Sukan Malaysia (SUKMA) pada 27 Julai 2016.

Selepas enam tahun, rekod ini akhirnya dipadamkan oleh anak jati Perak itu dengan catatan masa 10.09 saat ketika memenangi saringan 8 Kejohanan Olahraga Remaja Dunia 2022 yang berlangsung di Pascual Guerrero, Cali, Colombia.

IKLAN
Azeem Fahmi Cipta Rekod Baharu 100m Malaysia, Catat Masa 10.09 Saat
Azeem mendahului dalam pusingan 8.

ARTIKEL BERKAITAN: Cemerlang 6A SPM & Di Balapan, Atlet 100m Muhammad Azeem Terima 2 Tawaran Universiti Di AS

Kehebatan Azeem terbukti apabila secara keseluruhan daripada kesemua saringan dia berada di tangga kedua di belakang atlet Botswana, Letsile Tebogo yang mencatat masa 10.00 saat.

IKLAN

Jika dilihat secara mata kasar, Azeem ternyata mempunyai peluang cerah untuk meraih pingat sekaligus membanggakan nama negara.

Selepas ini, atlet yang baru-baru ini memperoleh keputusan 6A dalam SPM itu akan meneruskan saingan di peringkat separuh akhir yang akan dijadualkan berlangsung pada pukul 4.40 pagi esok.

IKLAN

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI