Foto: Jezael Melgoza

Berita baik buat si kaki travel, selepas dua tahun Jepun akhirnya bakal membuka sempadan negara dengan memberi kemasukan bersyarat kepada pelancong luar negara.

Apa yang lebih menariknya lagi, menurut Organisasi Pelancongan Kebangsaan Jepun (JNTO), mulai 1 Jun pelawat dari negara dalam kategori biru termasuk Malaysia tidak perlu lagi menjalani ujian PCR COVID-19 dan kuarantin selepas tiba di negara itu. Rakyat Malaysia kini boleh mula melancong ke Jepun mulai 10 Jun ini.

Tiada Lagi Ujian PCR & Kuarantin Untuk Pelancong Malaysia Ke Jepun Mulai Jun
Foto: Zhipeng Ya

BACA: Harga Satu Hidangan Cecah RM72, Restoran Nasi Kandar Di Tokyo Jadi Kegemaran Orang Jepun

Had jumlah ketibaan antarabangsa ke Jepun akan ditambah daripada 10,000 kepada 20,000 mulai 1 Jun ini. Bagi tujuan pelancongan pula, kemasukan bersyarat akan dibenarkan mulai 10 Jun dan seterusnya bagi pelawat asing dalam rombingan pelancongan terkawal yang dikendalikan oleh agensi pelancongan.

IKLAN

Terdapat beberapa acara yang akan diadakan di Jepun pada masa akan datang, termasuklah World Tourism Organisation (UNWTO) World Forum mengenai Pelancongan Gastronomi pada Disember ini, Adventure Travel World Summit (ATWS) dan Expo 2025 Osaka, Kansai.

Tiada Lagi Ujian PCR & Kuarantin Untuk Pelancong Malaysia Ke Jepun Mulai Jun
Foto: JJ Ying

BACA: Uniknya Stesen Minyak Di Jepun, Wanita Ini Kongsi Sebab Nozel Pam Diletakkan Di Atas

Tidak dinafikan, Jepun antara negara yang sering menjadi tumpuan rakyat Malaysia untuk destinasi pelancongan. Selain bandar Tokyo, Jepun juga dikenali dengan lokasi-lokasi lain yang menarik seperti di Osaka, Hokaido, Pulau Okinawa dan banyak lagi.

IKLAN

So guys, apa lagi korang sudah boleh mula rancang untuk melancong ke Jepun. Selamat bercuti!

Sumber: (1)

IKLAN

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=U985G7cH8a4&t=8s

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI