Walaupun dalam situasi ekonomi negara yang tidak begitu baik disebabkan oleh pandemik COVID-19, namun ia bukan alasan untuk korang berputus asa mencari pekerjaan, lebih-lebih lagi kepada mereka yang telah diberhentikan kerja.

Dimana ada usaha, disitu ada kejayaan.

Percaya dengan pepatah tersebut, seorang anak muda berusia 24 tahun yang dikenali sebagai Farid Iqbal telah membuktikan bahawa dia mampu mendapatkan pekerjaan walaupun dalam situasi kegawatan ekonomi.

Paling penting, usaha!

Farid Iqbal telah pun menerima 8 panggilan interview pada Oktober lalu dan sekarang dia sudah pun bekerja sebagai Safety Officer di Hicom Teck See, Tanjung Malim.

Anak muda ini tidak lokek berkongsi rahsia dan dia turut memberikan tip kepada sesiapa yang belum mendapatkan pekerjaan. Threadnya di Twitter telah mendapat sebanyak 4.3 ribu retweets dan lebih 11 ribu tanda suka.

8 Panggilan Interview Dalam Masa Sebulan, Remaja Ini Kongsi Tip Cari Kerja
Gambar hiasan

Jom kita lihat apa rahsia yang dilakukan oleh pemuda ini.

1. Be aggressive

Kalau di iklan kerja tersebut ada nombor telefon HR, korang boleh terus contact atau Whatsapp untuk dapatkan direct feedback. Peluang lagi tinggi daripada hantar email sebab bayangkan ada 300 email HR nak buka satu persatu. Tapi, kalau di iklan tersebut ada mention jangan call, korang janganlah call nanti menganggu mereka pula.

2. Cara hantar email

Pastikan bila korang hantar email, pada subject email tersebut tulis “Job application as Junior Engineer”. Jangan tinggal kosong. Hantar email pada waktu yang sesuai, jam bekerja antara 8 pagi hingga 5 petang.

IKLAN

Pastikan bila korang attach resume dekat email dalam bentuk pdf dan bukannya Word. Namakan resume sekali dengan nama korang, contohnya Resume- Farid Iqbal.pdf

3. Join grup kerja kosong di FB dan telegram

8 Panggilan Interview Dalam Masa Sebulan, Remaja Ini Kongsi Tip Cari Kerja

4. Drop resume dekat company

Biasanya drop dekat guard, nanti guard akan berikan kepada HR. kalau ada kosong, HR akan call. Alhamdulillah, hasil daripada drop resume di kilang-kilang, Farid telah menerima beberapa panggilan interview

5. Create account linkedIn

LinkedIn merupakan media sosial yang sama fungsi seperti FB. Disini, kitab oleh meningkatkan connection. Contohnya jika korang minat environment dan safety, jadi korang boleh add orang dari bidang environment, safety dan HR.

8 Panggilan Interview Dalam Masa Sebulan, Remaja Ini Kongsi Tip Cari Kerja

Jadi bila ada vacancy, mereka akan share di wall mereka. Selain itu, korang juga boleh belajar banyak perkara sebab mereka juga akan share pengalaman dan ilmu yang mereka ada.
Pastikan akaun LinkedIn korang full star sebab lagi tinggi profile view. Nak dapat full star, kena completekan task yang diberi

IKLAN

6. Polish your resume

Resume boleh nak lawa atau simple tapi pastikan ada content. Resume biasanya 1-2 pages, CV nak lebih 4 pages pun okay. Jangan letak perkara tak penting di resume seperti hobi, alamat rumah, terlalu banyak teks dan font tidak sesuai.

Di resume, jangan lupa letak elevator pitch/introduction, tiga atau empat ayat ringkas tapi memberi kesan. Resume paling atas, isi perkara yang memberi great impression terhadap diri korang and berikut antara contoh korang nak bahagikan space resume.

8 Panggilan Interview Dalam Masa Sebulan, Remaja Ini Kongsi Tip Cari Kerja

7. Get competency/professional cert.

Ada yang berbayar, ada yang percuma. Sekarang banyak kursus percuma yang ditaja kerajaan terutamanya untuk fresh graduate. Baru-baru ini, Farid juga telah menyertai kursus safety di Pahang Skills selama 4 bulan secara percuma, kos RM12,000 lebih yang ditanggung kerajaan.

Setiap negeri ada training centre masing-masing kecuali negeri Kelantan dan Perlis. Terengganu ada Tati, Tesdec, Johor ada Johor Skills. Layari laman web mereka, lihat kursus percuma apa yang ditawarkan. Antara kursus percuma adalah seperti berikut:

IKLAN

– Safety and Health Officer (SHO)
– PLC
– Fiber Optic

8. Be creative

Korang pernah dengar video resume? Dalam video tersebut brief about yourself. Company akan lihat effort korang dan tunjukkan soft skills disamping jual points kepada company tersebut.

Apa-apa pun good luck untuk korang yang sedang mencari kerja dan jangan pernah putus asa. Nak cari kerja ni memang penat tapi kalau nak berjaya ada 1001 cara.
Betul tak?

Sumber: Farid Iqbal

***

 

8 Panggilan Interview Dalam Masa Sebulan, Remaja Ini Kongsi Tip Cari Kerja

Jangan lepaskan peluang untuk menghantarkan penyertaan secara online bagi pencarian Hero Remaja 2021 bermula 7 Disember sehingga 20 Disember 2020. KLIK DI SINI.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI