Yasmin Yusoff membawakan karakter ibu yang berdepan dengan penyakit kanser dalam siri Gol & Gincu musim kedua.

 

Peratusan pesakit kanser di kalangan orang muda mungkin tidak setinggi pesakit yang lebih berusia. Namun itu tak bermakna kita tak mempunyai ahli keluaga sendiri yang berhadapan dengan ancaman kanser.

Sebagai di antara orang terdekat kepada pesakit, berita tersebut juga tidak mudah untuk diterima oleh kita sendiri.

Penulis tertarik dengan episod 5 siri Gol & Gincu musim kedua dahulu. Drama yang pernah ditayangkan di saluran 8TV ini memang sarat dengan mesej pada setiap episod.

#Throwback 8 Nasihat Gol & Gincu Kepada Ahli Keluarga Pesakit Kanser

Pada episod kelima ini, penonton dapat menyaksikan bagaimana ibu kepada Eddy lakonan Yasmin Yusoff melalui rutin hariannya sebagai seorang pesakit kanser. Walaupun Eddy (Allahyarham Ashraf Sinclair) menemani ibunya sentiasa ke sesi rawatan, sebagai anak, rasa sedih itu tentu ada.

Thank goodness, ibu Eddy ialah seorang yang positif dan banyak memberikan tip-tip penting kepada pesakit kanser dan orang yang menjaga mereka.

 

01

“Better Do It Know..”

“..before it is too late.” Walaupun dialog oleh Yasmin Yusoff itu kedengaran seperti pesimistik dan ingin mengaku kalah terhadap kanser, namun ada mesej positif yang boleh kita ambil.

#Throwback 8 Nasihat Gol & Gincu Kepada Ahli Keluarga Pesakit Kanser

Mengapa kita perlu menunggu sebelum benar-benar bersedia untuk melakukan sesuatu atau mengejar impian. Life waits for no men, sama ada kita mempunyai kanser atau tidak. Jadi, hiduplah pada setiap hari ibarat hari terakhir kita di muka bumi ini.

 

02

“Smile.. Life Is Too Short To Be So Sad”

Ya, kita mungkin bersedih mengenangkan nasib ahli keluarga sendiri yang disahkan mempunyai kanser. Bagaimanapun, seharunsnya kita perlu menjadi kuat untuk pihak mereka. Mereka memerlukan sokongan dan aura positif daripada kita demi mengharungi rawatan.

 

IKLAN

03

“Eddie Cuma Tahu Baru-Baru Ini..”

#Throwback 8 Nasihat Gol & Gincu Kepada Ahli Keluarga Pesakit Kanser

Kadangkala, kita akan memarahi ahli keluarga sendiri apabila mereka enggan memberitahu kita mengenai situasi mereka yang berhadapan kanser. Rasa marah itu berpunca daripada kasih kita kepada mereka, and because we care for them so much.

Namun sebagai anak atau ahli keluarga, kita perl memahami bahawa kanser juga bukanlah satu berita yang mudah untuk diterima pesakit. Mereka memerlukan masa untuk menerima realiti itu dan mendapatkan kekuatan diri sendiri untuk melawannya.

Ibu Eddie misalnya mungkin mudah untuk memberitahu berita tersebut kepada Mia dan ibu Puteri kerana mereka rapat. Namun dia masih enggan memberitahu kepada orang lain.

“Kita semua ada secrets, like it or not.”

 

04

“My Mum Needs Me To Be Around”

#Throwback 8 Nasihat Gol & Gincu Kepada Ahli Keluarga Pesakit Kanser

Setelah mengetahui mengenai nasib si pesakit, sebolehnya luangkanlah masa sebanyak mungkin bersama mereka. Seperti yang penulis beritahu tadi, they need our utmost support during this trial time. Usah tunggu mereka meminta pertolongan kita. Kita sendiri yang perlu menghulurkan pertolongan.

IKLAN

 

05

“It Is No Use Denying It”

Walaupun sukar untuk semua pihak menerima realiti kanser, kita perlu akui bahawa ia boleh menjangkit sesiapa saja termasuklah ahli keluarga kita. Ada yang mampu melawannya, ada yang hanya bertahan beberapa bulan saja. Kata ibu Eddie, “That is why it is called the silent killer.

#Throwback 8 Nasihat Gol & Gincu Kepada Ahli Keluarga Pesakit Kanser

 

 

06

“Chemo.. & Doa”

Selain berusaha untuk sama-sama melawan kanser, kita juga harus bertawakal kepada Allah. Sesungguhnya, doa itu adalah senjata orang mukmin dalam berdepan apa jua masalah.

 

IKLAN

07

“Kita Cuma Jadi Mangsa Kalau..”

#Throwback 8 Nasihat Gol & Gincu Kepada Ahli Keluarga Pesakit Kanser

Cakap memang mudah. Namun dalam peperangan menentang kanser ini, jangan sesekali kita mengalah. Sewaktu pesakit semakin lemah semangat, kita harus kuat dari segi mental dan fizikal untuk menentang kanser.

“Kalau you give up, memang (tiada harapan). Masa mula-mula dulu, I was so depressed too. Tapi lama-lama I accept, ini takdir. I learnt to embrace it and live with it.

It is a choice. I tak nak jadi victim, I refuse. Kita cuma jadi mangsa kalau kita biarkan diri kita jadi mangsa. Bagi yang ada pilihan untuk bertahan macam I, kita tidak ada alasan (untuk tidak melawan). I tak nak jadi mayat bernyawa. I make the effort, pakai cantik-cantik walaupun just for my check up. Live to the max,” kata ibu Eddie.

 

08

“Kematian Beri Makna Kepada Hidup”

#Throwback 8 Nasihat Gol & Gincu Kepada Ahli Keluarga Pesakit Kanser

Siapa saja yang mahu meninggal dunia – right here, right now? Cuma ibu Eddie ada poin sendiri apabila mengatakan bahawa kematian itu yang sebenarnya memberi makna kepada kehidupan.

“Kalau kita hidup selamanya, tak ada makna lagi dalam hidup.”

*

*

Bagi menonton keseluruhan episod ini, klik pautan di bawah.