Filem Mat Kilau – Kebangkitan Pahlawan telahpun ditayangkan di pawagam seluruh negara bermula 23 Jun 2022 yang lepas.

ARTIKEL BERKAITAN : Mangsa Culik Terima Panggilan Misteri, The Black Phone Filem Seram Wajib Tonton

Cecah Kutipan RM11 Juta, Filem Mat Kilau Dapat Sambutan Luar Biasa Orang Malaysia

Mat Kilau memecahkan rekod sebagai filem epik pertama yang berjaya memperoleh kutipan tertinggi dalam sejarah perfileman tempatan.Telah menarik perhatian ramai penggemar filem tanah air negara khususnya pencinta sejarah kepahlawanan Melayu terdahulu.

Hasilnya, ia telah mendapat RM11 juta dalam tempoh kurang dari empat hari sejak mula ditayangkan, kenyataan itu dikeluarkan oleh Golden Screen Cinema (GSC)  yang dimuat naik di laman Facebook rasmi semalam, GSC.

Cecah Kutipan RM11 Juta, Filem Mat Kilau Dapat Sambutan Luar Biasa Orang Malaysia

IKLAN

Malah, pelakon dan pengarah terkenal, Syamsul Yusof, menzahirkan kesyukuran apabila filem arahannya, Mat Kilau, berjaya meraih kutipan sebanyak sejuta ringgit, pada hari pertama tayangan filem tersebut.

Perkara tersebut diumumkan sendiri oleh Syamsul apabila filem terbitan bersama Kembara Studio dan Skop Productions itu telah mencatatkan kutipan sebanyak RM2.8 juta setakat Jumaat, di mana pada hari pertama tayangan sahaja mereka telah berjaya memperoleh RM1 juta menerusi satu posting yang dimuat naik Instagram miliknya.

 

IKLAN

“Izin Allah. Maka dengan ini, Mat Kilau menjadi filem epik pertama Malaysia memecahkan rekod pembukaan sebagai ‘Filem epik Melayu kutipan paling tinggi dalam sejarah’.

“Mat Kilau – Kebangkitan Pahlawan. Satu juta dalam masa satu hari sahaja!” tulisnya.

IKLAN

Terdahulu, filem Mat Kilau yang menjadi fenomena ketika ini dalam mengembalikan nostalgia sejarah kebangkitan pahlawan-pahlawan Melayu telah mencatat kutipan tertinggi dalam sejarah perfileman epik Melayu di Malaysia.

Amacam, korang dah tengok belum filem ini.

Sumber: Facebook GSC

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI