Sumber Foto : The Business Times

Seperti dijadualkan, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin tampil dalam pengumuman khas bagi Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (Pemulih) bermula jam 5 petang tadi.

Pengumuman yang dilancarkan secara langsung di saluran televisyen utama negara itu bukanlah untuk menyatakan penamatan arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Penuh.

ARTIKEL BERKAITAN : PM Ingatkan Rakyat : Fasa Pertama Lanjut Hingga Kes Cecah Bawah 4000 – REMAJA

Seperti yang dimaklumkan beliau semalam, strategi kerajaan sekarang disebut sebagai Fasa 1, 2, 3 dan 4; dan bukan lagi sebagai PKP, PKPB atau PKPB lagi melainkan PKP Bersyarat (PKPB) untuk kawasan yang mencatatkan jangkitan wabak COVID-19 baharu pada tahap membimbangkan.

Menerusi pengumuman itu, banyak sebenarnya topik yang diliputi oleh PM. Namun, REMAJA tertarik untuk memberi fokus kapada soal pembayaran balik pinjaman oleh para graduan dalam tempoh yang sukar ini.

Menurut beliau, beberapa inisiatif telah dipersetujui oleh beberapa agensi Kerajaan dan penangguhan bayaran balik pinjaman telahpun diluluskan demi membantu para peminjam pendidikan.

“Pertama adalah pemberian moratorium bersasar selama tiga bulan kepada peminjam PTPTN.”

ARTIKEL BERKAITAN : KPT Setuju Terus Pengangguhan Bayaran Balik PTPTN Selama 3 Bulan – REMAJA

IKLAN

“Kedua adalah menangguhkan bayaran balik Pinjaman Pelajaran Persekutuan di bawah JPA dan bayaran tuntutan ganti rugi penerima Biasiswa Persekutuan sehingga enam bulan.

“Ketiga adalah menangguhkan bayaran balik Pinjaman Pelajaran MARA untuk tempoh tiga bulan atau penjadualan semula bayaran balik pinjaman dengan ansuran bulanan serendah RM100 selama 12 bulan.

“Ahkir sekali adalah menangguhkan bayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK) selama tiga bulan.

“Nilai keseluruhan inisiatif ini dianggarkan berjumlah RM400 juta dan akan memanfaatkan seramai 1.6 juta,” umum beliau. Dengan inisiatif ini, maka graduan bolehlah menarik nafas lega buat seketika waktu sementara negara masih dalam Fasa Pertama PPN.

IKLAN
Terkini : PM Umum Penangguhan Bayaran Balik Pinjaman Pendidikan Selama 3-6 Bulan
Sumber Foto : BERNAMA.

 

MORATORIUM Dengan Kerjasama Pihak Bank

Lebih tiga bulan berlalu sejak isu moratorium bayaran balik pinjaman bank diusulkan oleh rakyat serta beberapa ahli politik sejak Fasa Pertama PPN dimulakan pada 1 Jun lalu.

BACA LAGI : “Ini Soal Hidup & Mati..” Syed Saddiq Pertikai Bank Sukar Beri Moratorium – REMAJA

Lantas, tumpuan rakyat kepada pengumuman pada hari ini majoritinya terarah kepada isu ini. Mungkin, sengaja PM letakkan poin ini sebagai di antara poin terakhir dalam ucapannya dan rata-rata penonton serta pendengar di seluruh Malaysia menantikannya.

IKLAN

Kerajaan faham keresahan rakyat pada masa ini. Ramai yang terjejas dan ini bukan melibatkan golongan B40 sahaja. Saya banyak mendengar dan membaca rintihan yang sama daripada golongan M40 dan T20 yang turut mengalami peningkatan tanggungan kerana mereka juga membantu ahli keluarga atau saudara mara yang terjejas akibat COVID-19.

“Sukacita saya umumkan, dengan kerjasama pihak bank, moratorium enam bulan akan diberikan kepada semua peminjam individu, sama ada dari golongan B40, M40 atau T20, dan usahawan mikro.

“Tiada lagi syarat seperti pengurangan pendapatan, tiada semakan sama ada anda telah hilang pekerjaan dan tiada lagi dokumentasi yang perlu dikemukakan untuk permohonan.

“Anda cuma perlu memohon dan kelulusan akan diberikan secara automatik. Kemudahan ini juga ditawarkan kepada pengusaha PKS yang terjejas tertakluk kepada semakan dan kelulusan pihak bank.

“Permohonan akan dibuka pada 7 Julai 2021. Peminjam hanya perlu memohon dan menandatangani perjanjian pindaan syarat-syarat pinjaman yang berkaitan. Saya berharap inisiatif moratorium ini dapat sedikit sebanyak membantu peminjam individu dan PKS dalam menguruskan aliran tunai mereka semasa tempoh yang mencabar ini.

“Walau bagaimanapun, saya juga ingin berpesan gunalah tawaran ini dengan sebaiknya dan jika tidak mendesak, janganlah membuat tambahan komitmen kewangan lain,” pesan beliau.

So guys, diharap dengan pencerahan daripada PM ini kita bolehlah menempuhi tempoh PPN kali ini dengan lebih tenang.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI