Ahli parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman

 

Tiga minggu lalu, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dengan lantangnya telah menyelar kerajaan Malaysia kerana tidak menggunakan kuasa ke atas bank-bank tempatan untuk meluluskan perlaksanaan moratorium bagi membantu rakyat sewaktu Fasa Pertama Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Bagaimanapun, Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz pada waktu itu berkata kerajaan tidak mempunyai peruntukan undang-undang untuk menentukan perlaksanaan dan penyediaan moratorium. Sebaliknya kata beliau, keputusan itu adalah hasil perbincangan di antara Bank Negara Malaysia (BNM) dan institusi perbankan.

Kenyataan Tengku Zafrul itu telah dinafikan oleh ramai pakar, peguam dan ahli politik lain yang mengatakan peraturan darurat seharusnya boleh memberi kerajaan kuasa untuk melakukannya.

via GIPHY

Tiga minggu telah berlalu; soal perlaksanaan moratorium MASIH belum ditentukan dan “sedang dibincang dengan Perdana Menteri dan agensi berkaitan”.

Hal demikian, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman telah bersuara mengenai kelambatan tindakan yang diambil kerajaan.

IKLAN

Melalui video yang dimuat naik ke akaun TikTok-nya @syedsaddiq, ahli parlimen Muar itu tidak memahami mengapa kerajaan “susah dan degil sangat nak berikan moratorium kepada rakyat yang susah?” sambil menekan bahawa kerajaan terlalu pentingkan ‘menjaga’ bank-bank mega di Malaysia.

Kongsi Syed Saddiq, kebanyakan bank telah mencapai keuntungan yang lebih besar sepanjang tahun 2020 dan 2021 jika dibandingkan dengan tahun-tahun sebelum negara dilanda wabak COVID-19.

Jelas beliau, angka keuntungan suku tahun pertama yang diperolehi oleh bank adalah seperti berikut: CIMB (RM2.46 bilion), Hong Leong Bank (RM722 juta), Maybank (RM2.39 bilion), Public Bank (RM1.53 bilion) dan RHB (RM650 juta).

Bukan setakat itu, pihak atasan di bank-bank tersebut juga telah menikmati kenaikan gaji serta pemberian bonus tatkala sebilangan besar rakyat di luar sana terpaksa merana kerana perlu melangsaikan hutang di keliling pinggang.

“Kekayaan 50 orang billionaire di Malaysia bertambah RM371 bilion semasa pandemik Covid ini. Orang kaya terus kaya, orang miskin semakin miskin. Billionaire terus kaya, CEO terus kaya.

IKLAN

“(Sementara itu), 600 ribu golongan pekerja isi rumah M40 (golongan pertengahan) jatuh miskin (ke tahap B40).

“Sudah 266 orang bunuh diri, lebih 120 ribu orang lagi perlukan kaunseling. Bagilah moratorium sekarang!”

“Ini soal hidup dan mati,” gesa beliau kepada pihak kerajaan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Syed Saddiq (@syedsaddiq)

*

IKLAN

*

Terdahulu, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, bantuan sewajarnya termasuk moratorium dan bantuan i-Sinar akan diumumkan kerajaan dalam tempoh terdekat demi meringankan beban rakyat.

“Ini Soal Hidup & Mati..” Syed Saddiq Pertikai Bank Sukar Beri Moratorium
Menteri Kanan Kewangan, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Rakyat pula terus dilihat menekan kerajaan di platform media sosial agar meluluskan perlaksanaan moratorium tidak bersyarat dan membenarkan pengeluaran KWSP (secara berkala) terutamanya sepanjang Fasa Pertama Pelan Pemulihan Negara sekarang.

Ini kerana kebanyakan daripada rakyat yang berkerja bersendirian (tanpa majikan) bergelut untuk mendapatkan pendapatan yang stabil dalam keadaan pergerakan terbatas.

Namun di pihak pengulas ekonomi pula, mereka enggan melihat dividen dan simpanan hari tua rakyat tergugat disebabkan keputusan kerajaan untuk membenarkan pengeluaran KWSP secara besar-besaran.

Apa pendapat korang: adakah korang merasakan kerajaan terlalu ‘menjaga’ bank di Malaysia sehinggakan rakyat yang merana? 

Sumber : (1) (2) (3)