Remaja kini berada di dalam aplikasi   
Remaja kini berada di dalam aplikasi   
Home Gaya Hidup PM Ingatkan Rakyat : Fasa Pertama Lanjut Hingga Kes Cecah Bawah 4000

PM Ingatkan Rakyat : Fasa Pertama Lanjut Hingga Kes Cecah Bawah 4000

Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin. Sumber Foto : BERNAMA

 

Jika dahulunya, rakyat selalu ternanti-nantikan pengumuman rasmi sama ada arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bakal ditamatkan atau disambung setelah menghampiri tarikh akhir PKP yang ditentukan kerajaan.

Namun kini menurut Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, rakyat harus melihat kepada jumlah kes COVID-19 harian sebagai indikator sama ada arahan PKP Penuh yang kita lalui sekarang akan ditamatkan ataupun tidak.

Itulah yang dijelaskan beliau hari ini bagi menjawab pertanyaan rakyat yang tertunggu-tunggu pengumuman rasmi pada hujung minggu ini setelah negara hampir menamatkan tempoh dua minggu PKP Penuh.

PM Ingatkan Rakyat : Fasa Pertama Lanjut Hingga Kes Cecah Bawah 4000
Tan Sri Muhyiddin Yassin sewaktu ditemui di PPV Pusat Konvensyen Sunway Pyramid pada hari ini. Sumber Foto : BERNAMA.

“Saya nak jelaskan, sebab ada yang tidak berapa faham.

IKLAN

“Mereka kata sekarang ni dah nak tamat PKP dan sebagainya. Tapi sekarang ini kita tidak sebut PKP. Kita sebut kita berada di fasa.

“Sekarang ini ialah Fasa Pertama sampai Julai, mungkin pertengahan (Julai) dan sebagainya. Jadi bukan kita kira 28 Jun (sebagai penamat PKP).

“Kita masih di Fasa Pertama. Fasa Pertama ini kita akan lanjutkan sehingga mana kita telah mencecah nilai ambang. Ini termasuklah kes di bawah 4000, kes di Unit Rawatan Rapi (ICU) sudah turun dari paras tenat (di mana kapasiti katil ICU sudah berada pada tahap sederhana) dan vaksinasi sudah ditingkatkan (sekurang-kurangnya 10 peratus rakyat sudah diberikan vaksin sepenuhnya).”

IKLAN

“Untuk kita beralih fasa, ia memerlukan kerjasama semua pihak untuk mematuhi SOP yang ditetapkan,” ulas beliau semasa ditemui di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Pusat Konvensyen Sunway Pyramid pada hari ini.

Untuk pengetahuan, setelah negara mencapai 3 indikator utama seperti yang dijelaskan oleh Perdana Menteri di atas, barulah kita akan beralih ke Fasa Kedua.

IKLAN

Peralihan ke Fasa Ketiga pula adalah apabila purata kes harian tidak melebihi angka 2000, kapasisi ICU sudah pada tahap mencukupi dan 40 peratus rakyat sudah diberikan vaksin sepenuhnya. Mengikut jangkaan, fasa ketiga yang akan memberikan lebih kelonggaran kepada rakyat itu hanya akan dicapai sekitar September 2021.

Fasa terakhir iaitu Fasa Keempat pula akan dicapai setelah purata kes harian berjaya turun ke paras bawah 50 kes.

Sama-samalah kita menjaga SOP dan duduk rumah seperti yang diarahkan guys. Buat masa ini, kita semua tahu negara sedang ‘tersangkut’ pada angka kes harian melebihi 5000 kes. Sekiranya kita ingin bebas dengan lebih pantas, kita sendiri perlu laksanakan tanggungjawab peribadi dengan tidak meletakkan diri dalam risiko dijangkiti wabak COVID-19.

Sumber : (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI