Sumber Gambar : Pexels.com

Jika sebelum ini netizen teruja dengan seorang Youtuber yang berjaya menurunkan 3.4 Kg selepas melakukan eksperimen diet IU selama seminggu, ia ternyata cukup mengejutkan. Bayangkan selama seminggu, youtuber yang dikenali dengan channel s w hanya makan sweet potato dan minum shake protein dan air sahaja.

Tak Sihat Turun Berat 2KG Seminggu, Pakar Pesan Jangan Terlampau Ghairah Nak Cepat Kurus
Sumber Gambar : Pexels.com

Tapi dalam tak sedar ia merupakan sesuatu yang terlebih dan tidak sihat?

Diet Cara IU, Youtuber Berjaya Turunkan Berat Badan Hingga 3.4 Kg Seminggu Dengan ‘Sweet Potato’

Menurut laporan Berita Harian, pegawai pemakanan sukan Program FitMalaysia X, Noor Kamsina Aziz, mengatakan kadar penurunan berat badan yang ideal untuk seminggu adalah antara 500g hingga 1kg sahaja.

IKLAN
Tak Sihat Turun Berat 2KG Seminggu, Pakar Pesan Jangan Terlampau Ghairah Nak Cepat Kurus
Sumber Gambar :Pegawai pemakanan sukan Program FitMalaysia X, Noor Kamsina Aziz. – Foto ihsan stadiumastro

Jika penurunan berlaku secara mendadak sehingga 2kg setiap minggu, ianya dikhuatiri akan menjejaskan kesihatan dan menurunkan kadar metabolisme badan.

Namun pada peringkat awal, penurunan berat badan 2kg seminggu adalah normal kerana kemungkinan disebabkan oleh berat air. Namun jika ia konsisten setiap minggu, ia jatuh dalam kategori terlebih dan tidak sihat biarpun nampak badan semakin kurus.

IKLAN

Kesannya:

  • membahayakan kesihatan
  • mengganggu metabolisme
  • mellambatkan proses pemulihan otot selepas senaman
  • badan cepat penat
  • emosi dan mental terganggu
  • Kata beliau, yang penting individu itu seronok melihat kemajuan yang berlaku pada badan dan bukannya memaksa diri untuk melihat pada angka berat badan.
Tak Sihat Turun Berat 2KG Seminggu, Pakar Pesan Jangan Terlampau Ghairah Nak Cepat Kurus
Sumber Gambar : Pexels.com

Untuk memastikan badan kekal bertenaga biarpun terpaksa kurangkan kuantiti makanan, individu perlu memastikan pengambilan kalori adalah mencukupi dan seimbang mengikut keperluan badan masing-masing supaya defisit kalori boleh berlaku menerusi tiga bahagian utama makanan iaitu lemak, protein dan karbohidrat.

IKLAN

Secara kesimpulannya, apa pun yang kita makan, hendaklah diambil dalam kuantiti yang sederhana dan korang sedang dalam proses menurunkan berat badan, jangan terlampau ghairah mahu kurus dengan cepat sehingga menyebabkan kesihatan badan terabai.

Eat healthy and balance, eat in moderation.

Sumber : Berita Harian 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI