Lelaki Ini Beri Sebab Kenapa Korang Kena Ambil Travel Insurans Kalau Pergi Bercuti

733

Kalau bercakap soal percutian, rasanya semua orang pun excited sebab siapa je yang tak suka berjalan kan? Tak kisahlah dalam atau luar negara, kalau ada peluang dan rezeki memang atleast setahun sekali korang kena pergi travel.

Bukan saja dapat merehatkan diri, malah korang juga boleh menimba pengalaman baru di tempat orang.

Tiket pesawat dah beli, hotel dah book, tour guide pun dah ada, cuma ramai yang masih kurang kesedaran tentang travel insurans yang sebenarnya penting untuk korang ambil ketika pergi bercuti.

Disebabkan sepanjang percutian tidak pernah berlaku apa-apa, jadi ramai yang menganggap bahawa mengambil insurans semasa travel adalah satu pembaziran.

Guys, malang tidak berbau. Kalau sebelum ni korang rasa semuanya ok, esok lusa kita tak tahu. Bukanlah nak mendoakan perkara yang tidak baik berlaku, tapi lebih baik kita sediakan payung sebelum hujan. Betul tak?

Seperti yang pernah dikongsi oleh Joe di laman twitternya, jika sebelum ini dia tidak ambil kisah sangat tentang travel insurans, tapi semasa percutiannya di China tahun lepas berlaku rebut taufan. Airport tutup, flight delayed kepada empat hari selepas kejadian.

Jadi, dari situ dia mula sedar bahawa betapa pentingnya travel insurans.

Jom kita baca thread yang telah dikongsi oleh lelaki ini.

Risiko semasa travel

Ada banyak risiko yang boleh dihadapi sepanjang percutian korang dan antaranya adalah seperti berikut:

Contoh coverage travel insurans

Jangan terkejut kalau flight cancel korang boleh dapatkan ganti rugi sebanyak RM50k dan flight delayed minima 2 jam pun dah boleh dapat dalam RM5k.

Berbaloi kan?

Berikut antara coverage yang korang akan dapat melalui travel insurans dan mengikut pakej yang mereka tawarkan.

Cara nak apply?

Korang boleh apply secara online. Mudah je tak sampai 10 minit. Harganya pun tak mahal. Sewaktu Joe ke China, harga travel insurannya tak sampai RM50 pun. Memang berbaloi dengan coverage yang diberikan.

Takaful travel insurance

Ha, korang dah faham kenapa travel insurans tu penting? Harganya pun bukanlah mahal sangat. Tak kisahlah kalau kena bayar sikit asalkan boleh membantu di waktu susah.

CER KOMEN SIKIT