(Dari Kiri): Alicia Amin & Dr Farzan, Hannah Delisha & Imam Shah dan Akhmal Nazri & Lisa AF

 

Suratan rezeki, jodoh dan ajal maut itu  adalah rahsia yang hanya diketahui oleh Allah SWT.

 

Kita hanya boleh merancang, akhirnya hanya Tuhan yang akan menentukannya.

Ada di antara kita yang selalu terfikirkan soal jodoh yang tidak jua berkunjung tiba. Lagi fikir, lagilah pening!

Seharusnya, kita perbanyakkan doa kepada Allah dan yakin bahawa jodoh yang bakal tiba nanti adalah individu yang terbaik untuk kita.

Bagi lapan orang personaliti tempatan popular ini, rezeki mereka untuk mengikat pertalian cinta dengan jodoh masing-masing telahpun tertulis rapi. Kesemuanya memilih tahun 2021 untuk bergelar suami dan isteri kepada pasangan masing-masing.

 

01

Hannah Delisha

Tahun Temu Jodoh, 8 Personaliti Muda Pilih 2021 Tamat Zaman Bujang

Sumber Foto: Instagram @hannahdelisha

Antara insan paling gembira buat masa ini tentunya ialah pelakon dan penyanyi dari Singapura, Hannah Delisha.

Sama comel sama padan, Hannah memilih pelakon Imam Shah dan melangsungkan acara akad nikah di Singapura pada 18 Februari lalu. Pasangan itu telah menjalin cinta selama lima tahun, namun Hannah memilih untuk tidak berkongsi hal peribadi kepada umum.

“Bagi saya, biarlah kita sah dahulu barulah kongsi kepada orang lain. Dahulukan yang wajib, itulah yang utama. Kami telah saling berkenalan sejak drama bersiri Faculty 5 tahun lepas. Imam yang saya kenali ialah seorang yang penyabar, penyayang dan kelakar.”

ARTIKEL BERKAITAN“Finally, After 5 Years…”,Hannah Delisha Selamat Bernikah Dengan Pilihan Hati – REMAJA

 

02

Ayda Jebat

Tahun Temu Jodoh, 8 Personaliti Muda Pilih 2021 Tamat Zaman Bujang

Sumber Foto: Instagram @nabilmahir

IKLAN

Jika Hannah merupakan selebriti ‘latest’ untuk bergelar isteri, Ayda Jebat pula ialah selebriti pertama yang bergelar isteri pada tahun ini. Ayda, 29 dan suaminya, Nabir Mahir, 33 telah memilih tarikh 1 Januari 2021 untuk melangsungkan pernikahan di Masjid Al-Taqwa, Taman Tun Dr Ismail Kuala Lumpur.

“Syukur majlis pernikahan kami berjalan lancar walaupun berada dalam norma baharu. Kami memilih untuk melangsungkan yang wajib dulu. Jujurnya, kami sudah lama impikan saat ini dan sudah bersedia untuk menimang zuriat secepat mungkin, insyaAllah,” kata penyanyi Parah itu.

ARTIKEL BERKAITANBukan Hanya Ayda Jebat Temui Kebahagian Januari Ini, Lihat 4 Personaliti Lain – REMAJA

 

03

Nafiz Muaz

Tanggapan lelaki muda itu tidak matang untuk melalui fasa perkahwinan ternyata tidak benar setelah pelakon berbakat, Nafiz Muaz, 22 menamatkan zaman bujang pada 2 Januari lalu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nafiz Muaz (@nafizmuaz)

Pelakon kelahiran Sungai Petani itu dan pasangannya, Diyana Omar, 29 telah merancang untuk bernikah pada Ogos 2020. Namun atas kekangan pandemik, mereka menundanya ke tarikh baharu ini.

“Diyana memahami saya dan kami terbuka dalam banyak perkara. InsyaAllah, kami akan layari perkahwinan ini dengan penuh tanggungjawab.”

 

04

Akhmal Nazri

Tahun Temu Jodoh, 8 Personaliti Muda Pilih 2021 Tamat Zaman Bujang

IKLAN

Sumber Foto: Instagram @akhmalnazri

Setelah 4 tahun 15 hari menyulam rasa cinta, akhirnya Akhmal Nazri yang popular dengan karakter Jibam dalam program bersiri Oh My English! melangsungkan perkahwinannya dengan peserta Akademi Fantasia 2015, Allyssa Joanne.

Terlebih dahulu, Akhmal melamar sewaktu mereka berkunjung ke kampung halaman Lisa di Bintulu Sarawak pada tahun lalu.

 

05

Harris Alif

Tahun Temu Jodoh, 8 Personaliti Muda Pilih 2021 Tamat Zaman Bujang

Sumber Foto: Instagram @harrisalif

Hanya bersaksikan 14 orang, perkahwinan penyanyi dan pelakon, Harris Alif, 22 bersama Intan Ladyana, 38 telah mendapat perhatian ramai peminat dan media dek kerana perbezaan usia mereka. Namun, Harris diakui matang untuk memimpin hubungan tersebut setelah mereka selamat diijab kabulkan pada 5 Februari lepas.

Menariknya, Harris dan Intan telah menerima tajaan lumayan hingga bernilai RM13.5 juta daripada pihak penaja. Ramai menyukai pasangan ini hinggakan Intan mencapai sejuta pengikut di Instagram, baru-baru ini.

ARTIKEL BERKAITANAmbil Barakah Hari Jumaat, Harris Alif & Intan Ladyana Selamat Diijab Kabul – REMAJA

 

06

Alicia Amin

IKLAN

Tahun Temu Jodoh, 8 Personaliti Muda Pilih 2021 Tamat Zaman Bujang

Sumber Foto: Instagram @aliabastamamkl

Hanya sekadar merancang majlis resepsi dan baju perkahwinannya tiga hari sebelum tarikh akad nikah, Alicia Amin dan pasangan pilihannya, Dr Farzan mengejutkan ramai pihak pada 14 Februari lalu.

Alicia dalam sesi Instagram Live baru-baru ini telah mendedahkan bahawa mereka memilih untuk mengadakan majlis ringkas di masjid saja. Namun, ibunya meminta agar resepsi kecil-kecilan diadakan di rumah untuk sesi bertukar cincin dan mengambil foto.

ARTIKEL BERKAITANAlicia Amin Pilih 14 Februari Untuk Tamatkan Zaman Bujang – REMAJA

 

07

Tahanee Shauki

Tahun Temu Jodoh, 8 Personaliti Muda Pilih 2021 Tamat Zaman Bujang

Sumber Foto: Instagram @luqrosli

Comel sangat! Personaliti media sosial, Tahanee Shauki telah melangsungkan sesi akad nikah pada minggu lalu bersama pasangannya, Luqman Rosli.

Seperti biasa, acara perkahwinan pada musim pandemik ini terpaksa diadakan di rumah. Namun itu tidak bermakna Tahanee tidak boleh memotretkan momen indah dan dia memilih untuk menyarungkan busana Zaimi Zulkafli.

 

08

Megat Adli

Tahun Temu Jodoh, 8 Personaliti Muda Pilih 2021 Tamat Zaman BujangSumber Foto: Instagram @thefunsizeguy

Kata-kata personaliti media sosial, Megat Adli cukup masin! Bermula sekadar jenaka ingin mengahwini teman wanitanya jikalau arahan PKP sekali lagi diadakan di Malaysia, kini dia selamat bergelar suami.

Ciapan yang pernah dimuat naik olehnya pada 27 September tahun lalu itu ‘terpaksa’ dimahkotakan apabila Malaysia kembali diletakkan di bawah arahan PKP. Pasangan ini memilih tarikh 18 Februari lalu untuk mengijab kabul setelah terpaksa menunda dari tarikh asal (Januari  2021) kerana kekangan PKP.

*

Tahniah kami ucapkan kepada semua pasangan!