Biasa bila ke pasaraya, kita akan nampak deretan susu sama ada dalam kotak atau botol dari jenama berbeza diletakkan dalam rak dingin bagi mengekalkan kesegarannya. Belek dan telek, ada sebahagian dari kita terus memilih susu rendah lemak.

Sebabnya kita fikir susu rendah lemak mesti lah baik untuk kesihatan dan juga boleh buat korang kurus kan?

Sebelum korang terus beli susu-susu ini, jom belajar dulu jenis-jenis susu agar tak tersalah beli seperti dikongsikan oleh seorang doktor dari TikTok yang dikenali sebagai Dr Gafoor Mubarak.

 

@drgafoorHaa lepas nie jangan salah anggap Low Fat tu lagi kurang gula okay? ##fyp ##medtiktok ##kesihatan ##milk ##lowfat ##tiktokmalaysia ##sugar♬ original sound – Dr Gafoor Mubarak

IKLAN

Doktor ini menjelaskan bahawa sebenarnya susu rendah lemak tidak begitu banyak beza dengan susu penuh lemak, dan mungkin bukan pilihan yang sesuai bagi mereka yang ingin mengurangkan pengambilan gula dalam diet..

Namun menurut Dr Gafoor Mubarak, susu rendah lemak atau low fat biasanya diproses dengan lemak susu dikurangkan dari 4% menjadi 1.5-2%. Proses ini juga menyebabkan rasa susu kurang sedap, jadi syarikat susu akan memasukkan gula ke dalam susu untuk menyedapkan rasanya.

Bagi susu full cream pula, syarikat akan menggunakan susu segar yang ditambahkan dengan serbuk susu untuk menjadikan susu lebih berkrim. Kandung gula dalam kedua-dua jenis susu itu juga hampir sama iaitu 2-3 sudu kecil setiap hidangan.

IKLAN

Jadi jika dibandingkan semua jenis susu yang ada, susu yang paling sihat adalah susu segar atau fresh milk kerana dipasarkan terus dari sumber dan mengandungi paling kurang gula.

“lihat di belakang nutrition ingredient tu…”

Dari ruagan komen, rata-rata netizen mengucapkan terima kasih kepada doktor ini kerana memberikan info yang sangat berguna. Tak kurang juga rasa tertipu sebab dari dulu amalkan susu ‘low fat’ dengan harapan cepat kurus.

IKLAN

Tips penulis, lihat di belakang nutrition ingredient sebelum membeli sesuatu barang. Kalau carbs per serving dah lebih 15g, lupakan saja.

Semoga bermanfaat!