Korang ingat lagi tak tragedi maut yang pernah menimpa lapan orang remaja yang menunggang basikal lajak? Mereka sekumpulan malangnya telah dirempuh eleh sebuah kereta dari belakang dan meninggal dunia pada tahun 2017.

Kes Sekumpulan Remaja Basikal Lajak Maut, Wanita Ini Akhirnya Dijatuhi Hukuman Akibat Pandu Melulu
Gmabar Hiasan

Kes tersebut telahpun berlangsung selama lima tahun dan terdahulu, suspek yang melanggar telah  dibebaskan mahkamah setelah ia mengambil kira pemandu sedang melalui jalan yang berselekoh pada waktu malam. Lalu, pemandu dikatakan tidak dapat menjangkakan kehadiran sekumpulan remaja tersebut.

ARTIKEL BERKAITAN : “Jalan Berselekoh Jadi Punca,” Wanita Bebas Tuduhan Langgar Mati 8 Remaja Basikal Lajak

Namun pada hari ini, Mahkamah Tinggi Johor telah menjatuhkan hukuman penjara enam tahun dan denda RM6,000 ke atas wanita bernama Sam Ke Ting itu selepas didapati bersalah atas pertuduhan memandu secara melulu sehingga menyebabkan kematian lapan remaja berbasikal lajak itu.

HUKUMAN PENJARA

IKLAN

Hakim Datuk Abu Bakar Katar memerintahkan hukuman penjara ke atas kerani berusia 27 itu bermula hari ini. Wanita itu juga hilang kelayakan lesen memandu selama tiga tahun sebaik menjalani tempoh penjara dan sekiranya gagal membayar denda, tempoh dipenjarakan boleh ditambah lagi selama enam bulan.

Hakim berkata, pembelaan gagal menimbulkan sebarang keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan yang telah membuktikan dengan jelas intipati kesalahan.

Kes Sekumpulan Remaja Basikal Lajak Maut, Wanita Ini Akhirnya Dijatuhi Hukuman Akibat Pandu Melulu
Sumber Gambar : Bernama

“Perbuatan responden yang memandu secara melulu atau merbahaya telah menyebabkan kehilangan lapan lapan nyawa. Mahkamah ini mengikuti pendekatan nas duluan yang mengambil kira bilangan mangsa yang terlibat dalam menjatuhi hukuman,” katanya.

Hakim juga berkata, mahkamah bicara telah terkhilaf apabila gagal menimbangkan pembelaan wanita yang tidak menimbulkan sebarang keraguan yang munasabah atas kes pendakwaan bagi pertuduhan memandu kereta secara merbahaya mengambil kira keadaaan jalan yang berselekoh dan sedikit berbukit.

IKLAN

“Mahkamah bicara terkhilaf apabila menerima pembelaan yang tidak mengetahui adanya aktiviti basikal lajak pada malam kejadian sebagai alasan untuk memandu keretanya secara merbahaya sehingga mengorbankan mangsa yang dinyatakan dalam pertuduhan.

“Responden seharusnya memandu keretanya dengan lebih berhati-hati dan bukannya memandu dengan laju sehingga menyebabkan kemalangan. Responden sepatutnya menyedari kemalangan pencahayaannya tidak begitu terang pada jam lebih kurang 3.20 pagi,” tambahnya lagi.

Kes Sekumpulan Remaja Basikal Lajak Maut, Wanita Ini Akhirnya Dijatuhi Hukuman Akibat Pandu Melulu

Sebelum ini, suspek telah didakwa atas tuduhan memandu sehingga mengakibatkan 8 orang remaja bawah umur meninggal dunia kira-kira dua tahun lepas di Jalan Lingkaran Dalam, Johor Bahru pada jam 3.20 pagi.

IKLAN

Mangsa adalah Mohamad Azrie Danish Zulkefli, 14; Muhamad Shahrul Izzwan Azzuraimie, 14; Muhammad Firdauz Danish Mohd Azhar, 16; Fauzan Halmijan, 13; Mohamad Azhar Amir, 16; Muhammad Harith Iskandar Abdullah, 14; Muhammad Shahrul Nizam Marudin, 14 dan Haizad Kasrin, 16.

Al-fatihah buat semua mangsa. Moga kita mengambil pengajaran daripada apa yang berlaku ini.

BACA LAGI : Bahaya Basikal Lajak Boleh Sebabkan Masalah Kesihatan, Ini Perkara Yang Masyarakat Perlu Tahu

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: BERNAMA