Foto Hiasan : PEXELS (Wendel Moretti)

 

Isu pernikahan berlainan agama dan sesama jenis sekian lama telah menjadi isu perdebatan sensitif di negara-negara Asia terutama dalam rantau Nusantara ini.

Ini memandangkan faktor agama dan budaya masyarakat di sini tegas melarang kedua-dua jenis pernikahan ini kecuali sekiranya pasangan memeluk agama Islam.

Lalu apabila sepasang suami isteri berlainan agama di Surabaya, Indonesia dilaporkan media seberang telahpun bernikah setelah mereka memperolehi kelulusan permohonan daripada Pengadilan Negeri (PN) Surabaya, seperti dijangka, ramai pihak tampil memberikan pendapat masing-masing terhadap kelulusan yang diberi.

PN Surabaya dalam kenyataan mereka mengakui ini adalah kali pertama ia meluluskan permohonan pernikahan rakyat di sana yang berlainan agama. Pegawai Am PN Surabaya, Suparno semalam berkata, keputusan sama pernah diberi sebelum ini tetapi di Jakarta.

“Wajib tidak boleh ditolak,” – Hakim PN Surabaya

Jelasnya, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan oleh hakim, Imam Supriyadi sebelum memberi kelulusan. Pertama, pernikahan berlainan agama tidak dilarang berdasarkan Undang-Undang Nombor 1 Tahun 1974 di Indonesia. Ia juga ‘lulus’ jika menurut Pasal 35 Huruf A Undang-Undang Nombor 23 Tahun 2006 mengenai Pentadbiran Kependudukan.

*

IKLAN

Untuk pengetahuan, pengantin lelakinya beragama Islam manakala pasangannya beragama Kristian. Mereka menyerahkan permohonan pernikahan agama berbeza kepada PN Surabaya, Jawa Timur pada 13 April 2022 dan ia diluluskan pada 26 April 2022.

Sebelum ini, mereka pernah cuba mengikat tali pernikahan pada bulan Mac namun ia tidak diperakui serta ditolak oleh jabatan Perkhidmatan Penduduk dan Pendaftaran Awam Tempatan di sana. Pada waktu itu, mereka telah diijab kabul secara Islam dan pada hari sama, mereka disatukan juga mengikut kepercayaan agama Kristian.

*

Dalam pada itu, Setiausaha Jenderal Majelis Ulama Indonesia (Sekjen MUI) iaitu Amirsyah Tambunan pada hari ini meminta PN Surabaya untuk membatalkan pernikahan pasangan tersebut.

IKLAN

Katanya, pernikahan berlainan agama adalah bertentangan dengan aturan negara dan ia hanya boleh disahkan jika mengikut salah satu aturan agama dan kepercayaan – sama ada mengikut agama Islam atau Kristian.

“Dengan perkahwinan berbeza agama maka terjadinya pertentangan logik gukun kerana selain berbeza agama, (ia) juga berbeza kepercayaan yang dianuti calon pasangan suami isteri; dalam hal ini harus ditolak dan dibatalkan,” katanya.

Hhm, macam-macam ya zaman sekarang ini.

Sebelum ini, ada saja kisah perkahwinan berlainan agama, budaya dan latar belakang yang telah mencuri perhatian REMAJA.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN : Wanita Dituduh Murtad , Menteri Agama Respon Isu Kahwini Kapten Hoki India – REMAJA

BACA LAGI : Berkahwin Secara Islam, Anak Gadis Bill Gates Selamat Jadi Isteri Jutawan Muslim – REMAJA

Sumber : CNN Indonesia

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI