Sumber Gambar : Pexels

Disiplin dalam menjaga pemakanan merupakan salah satu faktor utama yang perlu dititikberatkan apabila ingin berdiet dan menurunkan berat badan.

Untuk mencapai berat badan yang diingini, seseorang itu memerlukan motivasi dan dedikasi yang kukuh. Namun begitu, ramai yang gagal sama ada mereka berhenti separuh jalan ataupun berat badan tidak susut walau pelbagai usaha telah dilakukan.

Baru-baru ini, Public Health Malaysia ada berkongsi di page facebooknya tentang dua benda yang wajib ada untuk korang yang ingin berdiet.

IKLAN

Mungkin ada di antara anda yang ingin menurunkan berat badan tetapi tidak tahu untuk bermula dari mana.

IKLAN

‘Starter Pack’ Untuk Orang Diet, Wajib Ada Dua Barang Ini

IKLAN
” Jika anda ingin mengurangkan berat badan, ianya harus bermula dengan pemakanan. Pengurangan 500 kalori dari jumlah kalori keperluan tubuh boleh mengurangkan sebanyak 0.45kg dalam seminggu.
Bagaimana untuk bermula? Dapatkan stater kit ni dahulu.. mungkin anda akan lebih bersemangat dengan pinggan dan bekas minuman baru!”
Mendapat tanda suka lebih 8 ribu, rata-rata warganet berkongsi pengalaman sendiri berjaya turunkan berat badan dengan banyakkan minum air kosong dan jaga pemakanan.
‘Starter Pack’ Untuk Orang Diet, Wajib Ada Dua Barang Ini
Untuk info, kalori merupakan unit untuk mengukur tenaga. Tubuh kita memerlukan kalori untuk menghasilkan tenaga yang sangat penting untuk rutin seharian. Untuk menurunkan berat badan, kalori yang masuk MESTI lebih rendah daripada kalori yang keluar. Begitu juga jika nak tambah berat badan pekara sebaliknya perlu di ambil perhatian. Tapi AWAS Jika kita terlebih makan atau makan terlalu banyak melebihi keperluan tubuh, ianya tidak akan dibakar, seterusnya bertukar menjadi lemak yang tersimpan di dalam badan.
So korang yang tengah diet tu..jom praktikkan tip ini.

Selamat mencuba!

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI