Home Gaya Hidup Remaja Isu Digital Sept/Okt 2023 – Imran Aqil: Hero Di Hati Dahlia...

Remaja Isu Digital Sept/Okt 2023 – Imran Aqil: Hero Di Hati Dahlia Rizal

Ibarat kisah dongeng sang teruna kekal setia menanti puteri idaman, ikatan sama cantik sama padan yang terjalin di antara Imran Aqil & Dahlia Rizal jelas kelihatan menerusi lensa REMAJA bagi edisi istimewa September / Oktober kali ini.

konsep & penataan gaya FZ AIMMAN teks ADRIANA SYAURAH arahan seni & grafik AZNIZA AZIZ fotografi HAIKAL SHUIB suntingan HEZRY ROKMAN penerbit video & suntingan SURIA NUR AMIRA videografi AFIQ NAQIUDDIN, IKRAM MASDY & ISKANDA HALIM solekan Dahlia Rizal ARY MUZAMER solekan & dandanan Imran Aqil; tatarias hijab Dahlia Rizal VEE MUHAMAD persalinan Dahlia Rizal WEI HAO YONG STUDIOS & LILIT WOMAN lokasi SOL STUDIO

Remaja Isu Digital Sept/Okt 2023 – Imran Aqil: Hero Di Hati Dahlia Rizal

Tanggal 9 September 2023 menjadi saksi kepada hari bahagia buat pelakon merangkap penyampai radio, Muhammad Imran Aqil bin Mohd Salehuddin dan pempengaruh popular, Nur Dahlia Binti Ahmad Rizal. Setelah setahun mengikat tali pertunangan, bekas peserta pencarian Hero Remaja 2020 ini selamat bergelar suami Dahlia Rizal dengan sekali lafaz.

Detik Pengenalan

Saling berkenalan bermula di dunia maya menerusi aplikasi Instagram, tidak ramai peminat Imran dan Dahlia yang mengetahui bahawa mereka terlebih dahulu mengikat tali persahabatan bagi satu tempoh yang agak lama.

“Saya mula mengenali Dahlia ketika baru berusia 18 tahun, dia pula 16 tahun.

“Tiada pun niat untuk mendekatinya secara romantik, cuma saya menghubunginya untuk mempelawa jika dia berminat untuk bermain badminton dalam kalangan circle saya. Hanya sekadar perlawanan mesra. Cumanya, Dahlia yang asyik menolak pelawaan tersebut bukan sekali tetapi untuk beberapa kali. (ketawa) Rasanya tiga kali jugalah saya ditolak sebelum akhirnya Dahlia mengatakan ya,” jelas Imran yang dirias oleh Vee Muhamad sambil tersengih memandang Dahlia yang sedang dirias oleh Ary Muzamer pada pagi hari penggambaran.

Imran yang ketika itu masih bergelar pelajar jurusan Kejuruteraan Komputer Elektronik dan masih lagi hijau dalam industri seni hiburan tanpa segan mengakui dia sedar dirinya perlu mengukur baju di badan sendiri apabila berhadapan dengan Dahlia.

Remaja Isu Digital Sept/Okt 2023 – Imran Aqil: Hero Di Hati Dahlia Rizal

Pada mata Imran, Dahlia merupakan gadis di luar liga dan berkemungkinan tidak ‘sekufu’ dengannya. Rasa tidak yakin itu bertambah-tambah apabila dia menyedari ramai jejaka sebaya dari latar belakang keluarga berada cuba mendekati Dahlia.

“Waktu saya jejakkan kaki ke gelanggang badminton untuk kali pertama bersama Dahlia itu, ya (ketawa) saya dalam keadaan selekeh. Bayangkan sahajalah, kasut futsal pun saya jadikan kasut bermain badminton. Status kewangan juga tidak stabil kerana masih bergelar pelajar.

“Tetapi Dahlia tidak terus menjatuhkan label ke atas saya. Malah dia tidak kisah pun dengan latar belakang saya yang mungkin sedikit berbeza daripadanya. Dari momen itu, kami mula berkawan dan saya mudah rapat dengan adik-beradik lelaki Dahlia sendiri tanpa perlu ‘terlalu mencuba’. Cuma jujurnya, kami berdua lebih selesa sekadar berkawan,” kongsinya.

Remaja Isu Digital Sept/Okt 2023 – Imran Aqil: Hero Di Hati Dahlia Rizal

Status Sepupu Jadi Taktik Samaran

Masihkah kamu ingat, merpati sejoli ini satu ketika dahulu pernah tular dek desas-desus mengatakan mereka sepupu! Menariknya, juwita berwajah manis ini pada awalnya mencatur taktik ‘trolling’ ke atas warganet dengan ‘mengiyakan’ sahaja khabar angin itu.

“Satu-persatu komen timbul membandingkan wajah kami dan ternyata ramai yang mengatakan saya dan Imran seiras hinggakan status ‘sepupu’ itu berulang kali menyinggah di notifikasi saya.

IKLAN

“Saya pula sememangnya ‘gemar’ bergurau senda dengan warganet apabila mereka tidak putus harapan cuba ‘kenenkan’ kami berdua kerana kelihatan rapat dan serasi. Apa lagi, demi mengelakkan ia menjadi khabar angin liar kerana Imran sendiri sudah berpunya pada waktu itu, saya pun ‘tipu sunatlah’,” seloroh Dahlia.

Remaja Isu Digital Sept/Okt 2023 – Imran Aqil: Hero Di Hati Dahlia Rizal

Kawan Sampai Kahwin

Bertahun-tahun mereka menjalin ikatan persahabatan sehinggakan terdetik di hati Imran yang pernah muncul sebagai pemenang kategori Hero Inspirasi 2020 bahawa dirinya harus lebih jelas dengan kemahuan diri sendiri. Enggan membiarkan bunga di hadapan pandangannya menjadi milik kumbang lain, Imran memberanikan diri untuk memulakan langkah pertama.

“Sesetengah individu meletakkan aras kejayaan pada kerjaya. Namun, kejayaan peribadi sebenar saya terletak pada termeterainya ikatan perkahwinan. Mungkin ada sahaja yangg tidak bersetuju cuma bagi saya, perkahwinan adalah salah satu simbol saya telah berjaya dalam hidup.

“Perasaan saya kepada Dahlia yang selama ini ‘tersorok’ mula diekspresikan dengan jelas. Bahkan sebelum saya betul-betul confess kepada empunya badan, saya terlebih dahulu memohon keizinan daripada adik-beradiknya.

“Saya jumpa abang, adik dan kakaknya kerana bagi saya, restu keluarga itu adalah satu kemestian.

Awalnya, kakak Dahlia sedikit berat hati kerana enggan persahabatan kami terlerai begitu sahaja andai saya ditolak oleh Dahlia.” -imran aqil

“Tetapi saya jelaskan bahawa semua itu kita serahkan sahaja kepada takdir dan diri Dahlia sendiri,” ujarnya.

Suri hati Imran berusia 22 tahun ini turut mengakui ada justifikasi kukuh mengapa kakaknya bertindak sebegitu rupa. Dahlia pernah menolak permintaan beberapa jejaka sebelum ini kerana dirinya belum bersedia untuk sebarang hubungan serius.

Remaja Isu Digital Sept/Okt 2023 – Imran Aqil: Hero Di Hati Dahlia Rizal

IKLAN

“Kakak saya tahu karakter adiknya bagaimana; saya seorang yang susah untuk menjalin hubungan dengan mana-mana lelaki secara rawak dan tanpa bersebab.

“Balqis (kakak Dahlia) ketika itu sudahpun agak rapat dengan Imran dan mengetahui hati budi Imran yang ikhlas dalam perhuubungan kami sebagai sahabat. Disebabkan itulah, Balqis enggan membiarkan persahabatan kami terlerai begitu sahaja andai saya menolak Imran mentah-mentah,” komennya.

Lambaian Cinta Akhirnya Berbalas Jua

Berbulan lamanya bertepuk sebelah tangan, keikhlasan hati Imran akhirnya terbalas apabila Dahlia mula menyedari usahanya selama ini.

“Imran mula confess pada Januari 2022 dan saya mula develop feelings sekitar Mei atau Jun pada tahun sama,

“Perasaan mula berputik apabila Imran menyambut ulang tahun saya sebaik-baiknya. Meriah! Tetapi masih mengikut caranya sendiri. Kata orang, antara cara untuk kita tahu kasih sayang sebenar seorang lelaki terletak pada cara dia menyambut hari lahir insan kesayangannya.

“Saya ringkas orangnya dan lebih gemar mengumpulkan kawan-kawan rapat sewaktu hari lahir.

Imran just understood the assignmenttanpa saya perlu memberikan hint langsung.That’s the kind of man he is.” -Dahlia rizal

Remaja Isu Digital Sept/Okt 2023 – Imran Aqil: Hero Di Hati Dahlia Rizal

Asam Garam Perhubungan

Akui Dahlia lagi, mana-mana perhubungan pasti mempunyai pasang surutnya.

IKLAN

“Saya sejenis yang tidak gemar berkias dalam meluahkan perasaan. Andai kata hati saya terluka, saya inginkan si dia menyelesaikan apa-apa konflik secepat mungkin. Kalau ikutkan hati, saya seorang yang memilih untuk berbincang there and then.

“Berbeza dengan Imran yang tidak gemarkan konflik dan kadangkala lebih rela untuk lari daripada situasi tegang agar perasaannya tenang. menenangkan perasaannya. But I guess, opposites attract.”

Seperkara lagi, Dahlia dahulunya juga pernah skeptikal soal perhubungan. Ini memandangkan latar belakang keluarganya sendiri yang pernah berdepan episod keruntuhan. Disebabkan itulah, dia lebih memilih untuk berdikari dan dahulunya tiada perancangan untuk berkahwin pada usia muda.

Remaja Isu Digital Sept/Okt 2023 – Imran Aqil: Hero Di Hati Dahlia Rizal

“Saya selalu ada pemikiran negatif di mana I might as well tidak berkahwin jika selang beberapa tahun kemudian, saya juga akan bercerai seperti yang terjadi dalam keluarga saya.

“Namun apabila melihat usaha Imran yang bekerja keras dalam menghalalkan hubungan kami, saya serta-merta yakin untuk bergelar seorang isteri. Saya juga memperkuatkan Rohani dan mentaliti dengan mendirikan solat istikharah agar mendapat pentunjuk andai inilah masa yang sesuai untuk bernikah.

“Alhamdulillah, Tuhan permudahkan urusan kami. Soal hati, terus wujud perasaan tenang apabila bersama Imran,” jelasnya.

Remaja Isu Digital Sept/Okt 2023 – Imran Aqil: Hero Di Hati Dahlia Rizal

Konsep & Persediaan Majlis

Enggan mengambil ringan persiapan majlis nikah sewaktu meniti masa menanti tanggal 9 September, Dahlia memilih untuk menjadi orang kuat penentu konsep majlis.

“Majoriti persediaan majlis datang daripada saya sendiri dan kami sedaya upaya cuba mencari lokasi majlis yang sesuai untuk memuatkan tetamu yang hadir,

“Melaka menjadi pilihan kerana ibu saya berasal dari sana. Tambahan pula, ramai dalam kalangan saudara mara saya yang sudah berusia menetap di sana. Mudah sikit, bukan untuk mereka semua hadir bagi memeriahkan majlis.”

Tanggungjawab Dikongsi Bersama

Peralihan daripada sahabat menjadi kekasih dan kini bergelar suami isteri yang sah telah membawa nafas baharu dalam perhubungan Imran dan Dahlia. Dek perasaan sayang dan perkongsian tanggungjawab yang semakin dirasai, pasangan ini masih dalam fasa membiasakan diri dalam fasa berikutnya dalam kehidupan mereka.

Moga-moga pertalian ini terus berkekalan sehingga ke akhir hayat, hanya doa ikhlas daripada yang mengenali diri mereka diinginkan daripada Imran dan Dahlia.