Kredit: Bernama

Malaysia memulakan kempen Kejohanan Tenpin Boling Remaja Asia ke-23 dengan langkah positif selepas menuai dua pingat gangsa pada hari pertama saingan yang berlangsung di Sunway Mega Lanes, Bandar Sunway pada Selasa.

Kilauan gangsa itu disumbangkan masing-masing dua atlet yang membuat debut iaitu Ethan Damian Goh dalam acara individu lelaki dan Qurratu’ain Izdihar Mohd Pozi bagi kategori individu wanita.

Ethan hampir mencipta kejutan apabila menampilkan aksi konsisten dengan melakar 224, 225, 202, 226 dan 245 mata untuk merampas kedudukan pendahulu selepas lima permainan.

Skuad Boling Remaja Menang Dua Gangsa Pada Hari Pertama Kejohanan Asia
Kredit: Bernama

Walau bagaimanapun, atlet berusia 14 tahun itu gagal meneruskan rentak pada permainan terakhir apabila sekadar meraih 186 mata sekali gus terpaksa akur mengakhiri saingan di tempat ketiga dengan keseluruhan 1,308 jatuhan pin.

IKLAN

“Saya sangat gembira dan juga teruja, terima kasih kepada semua yang menyokong dan membantu saya. Saya memang sedih sedikit (hilang kedudukan pertama) tetapi tak mengapa dapat tempat ketiga, sekurang-kurangnya tiga terbaik” – Ethan

Pada masa sama, Ethan yang akan beraksi dalam acara beregu pada Rabu dan berpasukan pada Khamis mengakui saingan dihadapinya sangat sengit dan perlu lebih bijak dalam membuat keputusan pertukaran bola dalam baki saingan selepas ini.

Dalam pada itu, wakil Singapura A Nura Salsabila Zulkifli mendominasi saingan wanita apabila menggondol pingat emas selepas mengumpul keseluruhan 1,395 jatuhan pin.

IKLAN

Tempat kedua menjadi milik atlet Singapura B Ella Tan (1,322) dan ketiga Qurratu’ain Izdihar (1,274) yang mewakili Malaysia B.

“Pada mulanya saya tidak sangka mampu menang sebab saya berusaha keras pada tiga perlawanan pertama dan selepas perlawanan ketiga saya membuat keputusan untuk tukar bola dan ia beri saya impak yang baik seterusnya mengekalkan guna bola yang sama,” kata Qurratu’ain Izdihar yang berusia 16 tahun dan turut akan beraksi dalam acara beregu dan berpasukan.

Sementara itu, menurut jurulatih kebangsaan Azidi Ameran, kedua pemain itu adalah pemain baru dan jarang dikeluarkan untuk bersaing. Jadi pencapaian mereka dengan membawa pulang dua (2) gangsa itu cukup baik dan membanggakan.

IKLAN

Kejohanan Tenpin Boling Remaja Asia ke-23 dari 16 hingga 23 Jun ini disertai 14 pasukan antaranya Malaysia, Australia, Singapura, China, Indonesia, Kuwait, Qatar, Arab Saudi, Macau dan Pakistan.

Sumber: BERNAMA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti TelegramInstagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI