Siapa pernah kena demam denggi? Azabnya hanya Allah yang tahukan. Seluruh sendi dan badan sakit-sakit termasuk tak terdaya nak makan pun.

Kalau kena demam denggi pun dah sakit sangat-sangat, kalau korang terkena penyakit chikungunya yang simptomnya nampak seakan sama tetapi berbeza rasa sakitnya di mana sakitnya berkali-kali ganda.

Sejak semalam kerajaan membuat satu pengumuman penting bahawa mana-mana individu yang baru balik dari Hatyai, desitinasi pelancongan popular di kalangan rakyat Malaysia untuk membuat pemeriksaan di klinik atau hospital jika mempunyai tanda-tanda demam melebihi 3-7 hari.

Ini kerana di Hatyai sekarang, beratus-ratus penduduknya dimasukkan ke hospital selepas penularan penyakit chikungunya ini. Disebabkan mudah dimasuki sama ada melalui bas, keretapi, bawa kereta sendiri ditambah limpahan makanan mewah yang dijual pada harga murah, Hatyai menjadi destinasi pilihan orang Malaysia.

Siapa Baru Balik Dari Hatyai? Kalau Ada 9 Tanda Ini, Korang Sah Kena Chikungunya
Floting market antara destinasi pilihan orang ramai membeli belah di Hatyai. Bukan saja enak tapi makanan juga sangat sedap serta murah

Mesti korang nak tahukan bagaimana chikungunya ini merebak?

Penyakit ini adalah bawaan dari nyawa aedes. Jika seorang individu itu dihinggapi nyawa yang sudah ada kuman chikungunya, maka individu lain boleh dijangkiti.

IKLAN

Jom baca lebih lanjut tentang penyakit chikungunya supaya korang lebih berhati-hati.

Penyakit Chikungunya adalah penyakit viral yang menjangkiti manusia melalui gigitan nyamuk yang telah dijangkiti.

Siapa Baru Balik Dari Hatyai? Kalau Ada 9 Tanda Ini, Korang Sah Kena Chikungunya

IKLAN

Tanda dan Gejala

Masa inkubasi/peram demam chikungunya biasanya 3-7 hari. Gejalanya adalah amat serupa dengan demam denggi tetapi demam chikungunya jarang diikuti oleh pendarahan atau sindrom shock (shock syndrome).

Orang yang dijangkiti mungkin mengalami gejala berikut :

IKLAN
  1. Demam melebihi 38 darjah celcius atau lebih
  2. Kesejukan
  3. Sakit kepala
  4. ) Letih
  5. ) Loya
  6. ) Muntah
  7. ) Sakit otot
  8. ) Ruam pada tangan, kaki dan tangan
  9. ) Sakit sendi terutama di hujung jari, pergelangan tangan, buku lali dan rasa ngilu pada tulang

Siapa Baru Balik Dari Hatyai? Kalau Ada 9 Tanda Ini, Korang Sah Kena Chikungunya

Rawatan

Masa kini tiada ubat atau vaksin untuk rawatan demam chikungunya. Walau bagaimanapun dengan banyak berehat, memakan makanan berzat, banyak minum air dan mengambil ubat penahan sakit, boleh mengurangkan gejala demam dan sakit badan. Jika anda mempunyai gejala tersebut di atas, anda dinasihatkan berjumpa doktor dengan segera.

So pada yang baru balik dari Hatyai, adalah lebih baik korang disarankan membuat pemeriksaan di hospital atau klinik jika alami tanda-tanda ini.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI