Dr Amalina kini berkhidmat di United Kingdom.

Sekali lagi, Dr Amalina to the rescue!

Satu perkara yang digemari oleh penulis apabila membaca perkongsian oleh doktor dan personaliti media sosial, Dr Amalina Che Bakri adalah beliau tidak berselindung apabila bercakap mengenai isu kesihatan. Jika sesuatu teori itu karut, maka dia akan membidasnya dengan penjelasan.

Hari ini, satu lagi ‘teori karut’ telah mendapat perhatian Dr Amalina.

Kenyataan yang dikeluarkan oleh seorang pengguna media sosial itu berhubung kait dengan soal kesihatan wanita terutamanya mereka yang baru bersalin. Namun bagi kami, ia sebenarnya ada kaitannya juga dengan perempuan secara am kerana teori yang dikeluarkan oleh pengguna tersebut selalu disebut-sebut dalam perbualan harian kita.

“Oh My Biology!” Dr Amalina Jelas Perbezaan Kesan Minum Air Sejuk VS Air Manis

Catatnya, “Urat badan bersambung juga dengan urat vagina. Jika urat badan mengembang atau sejuk, maka yang bawah (vagina) pun sama.”

Seorang lagi pengguna di Facebook menambah, “Kalau nak rasa rahim tu kembang, minumlah air sejuk tu banyak-banyak.”

*

Selalu kan korang dengar orang bincangkan mengenai kesan minum air sejuk kepada tubuh badan.

IKLAN

Hari ini, Dr Amalina Che Bakri hadir menjelaskan situasi sebenar mengenai teori ini.

Tegur beliau, “Siapa yang ajar urat jadi kembang, rahim jadi kembang selepas minum air sejuk ni?

“Rahim tu seperti span kah (hingga) boleh serap air senang-senang? Berleluasa sangat dah ajaran ni, parah. Oh my biology!”

“Oh My Biology!” Dr Amalina Jelas Perbezaan Kesan Minum Air Sejuk VS Air Manis

Walaupun sinis, namun Dr Amalina tampil dengan penjelasan mengenai kesan sebenar mengambil minuman sejuk dan minuman manis. Menurutnya, ada perbezaan jelas antara kedua-duanya.

Minum Air Sejuk

IKLAN

Teori minum air sejuk akan menyebabkan bahagian dalaman badan seperti rahim untuk kembang disangkal sama sekali oleh Dr Amalina.

“Suhu sejuk (pada air) menyebabkan saluran darah constrict (menjadi sempit), bukannya kembang.”


“Oh My Biology!” Dr Amalina Jelas Perbezaan Kesan Minum Air Sejuk VS Air Manis

Minum Air Manis

IKLAN

Bagi yang gemarkan minuman manis, itu sebenarnya punca untuk badan membesar secara negatif.

“Itu sebab anda suka minum air manis. Makan dan minum banyak makanan manis – berboba-boba dan lepas itu menjadi kembang. Anda salahkan ais?” tegur beliau lagi.

*

Simpul beliau, sebagai wanita korang perlu mengetahui pemahaman yang betul dari segi perubatan apabila bercakap mengenai hal tubuh badan kita.

“Saya hanya mahu memperbetulkan pemahaman supaya orang kita mengetahui fakta sebenar supaya (kita) tidak mudah ditipu dan dimanipulasi,”katanya.

Betul tu gaiss. Dah terlalu banyak kes di mana masyarakat kita berdepan dengan isu kesihatan apabila terlalu percayakan teori-teori perbualan harian. Jika berdepan dengan masalah kesihatan ataupun tidak pasti dengan situasi sebenar, lebih baik kita merujuk kepada yang pakar.

ARTIKEL BERKAITAN : 5 Tip Belajar Online Tanpa Gangguan Oleh Dr Amalina

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI