Remaja kini berada di dalam aplikasi   
Remaja kini berada di dalam aplikasi   
Home Berita Sebak! Bacaan Surah Al-Baqarah Bergema Ketika Solat Jumaat Kebanyakan Masjid

Sebak! Bacaan Surah Al-Baqarah Bergema Ketika Solat Jumaat Kebanyakan Masjid

 

Hampir keseluruhan masjid serta surau di Malaysia sebentar tadi menyentuh mengenai insiden tembakan rambang yang berlaku di Christchurch New Zealand, minggu lalu.

 

Seiring dengan khutbah solat Jumaat yang disampaikan oleh para khatib, antara inti pati teks pada minggu ini menyentuh mengenai pengorbanan yang dilakukan oleh 50 mangsa korban dalam serangan di dua masjid di Christchurch.

Tanpa menyentuh mengenai dendam terhadap si pelaku, para khatib mengajak kaum Muslimin sekalian untuk berfikir sejenak mengenai hikmah di sebalik insiden itu.

Sebak! Bacaan Surah Al-Baqarah Bergema Ketika Solat Jumaat Kebanyakan Masjid
Sekitar suasana solat Jumaat di Hagley Park, Christchurch, sebentar tadi. Mereka juga mendengar khutbah yang menyentuh tentang insiden tembakan.

“50 mangsa mungkin sudah pulang kepadaNya, namun 500, 5000 dan lebih ramai penduduk dunia kini mendoakan kesejahteraan mereka dan kesejahteraan dunia seperti yang yang disampaikan oleh ajaran Islam.”

Khutbah kemudian diikuti oleh solat Jumaat yang rata-rata memperdengarkan bacaan surah al-Baqarah bermula daripada ayat 154 hingga 157. Maksud ayat suci berikut dilihat bersesuaian dengan insiden yang berlaku.

Ini merupakan terjemahan ayat yang dimaksudkan.

IKLAN

 


 

“Dan janganlah kamu mengatakan (bahawa) sesiapa yang terbunuh dalam perjuangan membela Agama Allah itu: orang-orang mati; bahkan mereka itu orang-orang yang hidup (dengan keadaan hidup yang istimewa), tetapi kamu tidak dapat menyedarinya.”

Surah Al-Baqarah, ayat 154

IKLAN

“Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar.”

Surah Al-Baqarah, ayat 154

 


 

IKLAN

Selepas selesai menunaikan solat Jumaat, masjid dan surau di sekitar Lembah Klang pula telah menyahut seruan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) dan menunaikan solat jenazah ghaib untuk mangsa yang terkorban. Mengikut laporan, 84 buah masji dan 110 surau telah terlibat sama.

Untuk pengetahuan korang, sidang parlimen New Zealand pertama yang berlangsung pada hari Selasa lalu selepas insiden tersebut juga telah dimulakan dengan bacaan surah al-Baqarah oleh Imam Nizam Thanvi. Ia diikuti dengan terjemahan oleh Imam Tahur Nawaz.

 


 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI