Nak gelak ke nak nangis baca berita nie!

Gara-gara terpengaruh (adakah benar remaja mudah terpengaruh?) dengan cabaran Hide & Seek Ikea yang tular ke seluruh dunia bagi mendapatkan ratusan ribu tontonan di Youtube, FB dan Instagram, dua remaja berusia 17 tahun ditangkap selepas bermalam di IKEA Batu Kawan, Pulau Pinang.

Sahut Hide & Seek IKEA Challenge, 2 Rakan Sekelas Ditahan Polis Di IKEA Batu Kawan
Hide & Seek Ikea yang tular sejak 2016 berulang dan kali ini cabaran ini disambut dua remaja berusia 17 tahun yang juga rakan sekelas

Memetik sumber dari Penang Kini, dua remaja berusia 17 tahun ini telah berkunjung ke IKEA Batu Kawan pada 28 Mac lalu kira-kira jam 8.00 malam. Apabila premis itu ditutup pada jam 10.00 malam, mereka bersembunyi di dalam kotak bagi mengelakkan dikesan oleh pihak pengawal  keselamatan.

Selepas memastikan keadaan di sekeliling tiada individu lain, mereka keluar dari persembunyian.

Menurut pihak IKEA, rakaman kamera litar tertutup (CCTV) menunjukkan dua remaja itu berkeliaran dalam premis mereka sambil merakam gambar dan video.

IKLAN

Kedua-duanya ditangkap pada jam 6:40 pagi apabila pengawal keselamatan mendapati mereka berdua berkeliaran dalam premis itu, lalu dilaporkan kepada ketua pengawal keselamatan IKEA.

Suspek mengaku berbuat demikian kerana mahu menyahut cabaran di internet bagi membuktikan mereka berani tinggal di IKEA semalam dan kemampuan mereka mengelak dari ditahan pengawal keselamatan.

Sahut Hide & Seek IKEA Challenge, 2 Rakan Sekelas Ditahan Polis Di IKEA Batu Kawan
Bersepah dan buat macam rumah sendiri.Kes ini berlaku di Ikea Batu Kawan dan tular di media sosial akan sikap tidak bertanggungjawap individu melakukan hal ini
Sahut Hide & Seek IKEA Challenge, 2 Rakan Sekelas Ditahan Polis Di IKEA Batu Kawan
Ikea Batu Kawan di Pulau Pinang merupakan pusat kelengkapan rumah keempat dibuka di negara ini selepas Damansara, Cheras dan Johor

Sementara itu, polis mengesahkan kejadian itu. Dua remaja berusia 17 tahun itu merupakan rakan sekelas, ditahan lokap semalaman sebelum dibawa ke mahkamah untuk didakwa.

IKLAN

Polis sedang menjalankan siasatan mengikut Seksyen 447 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan jika sabit kesalahan, dua remaja terbabit boleh dikenakan hukuman penjara maksimum enam bulan atau denda RM3,000 setiap seorang atau kedua-duanya sekali.

Sahut Hide & Seek IKEA Challenge, 2 Rakan Sekelas Ditahan Polis Di IKEA Batu Kawan
Agak-agak ada lagi tak remaja nak sahut cabaran nie. Harus diingatkan, beringat sebelum kena dan buat sesuatu fikirlah buruk baiknya terlebih dahulu

Difahamkan, cabaran itu dimulakan pada tahun 2016 selepas seorang selebriti YouTube, Bakuna Fatata merakam video diri mereka tidur semalaman di IKEA, mencetuskan pelbagai reaksi netizen.

Secara ringkasnya, cabaran itu menggalakkan penonton bersembunyi di dalam premis perniagaan seperti IKEA atau pusat beli-belah semalaman tanpa ditangkap oleh pengawal keselamatan.

IKLAN

Individu yang mengambil cabaran ini biasanya datang pada waktu premis hendak ditutup dan bersembunyi di mana-mana dan keluar berlegar-legar dalam premis sehingga keesokan hari.

Terkini maklumat bagi dua remaja ditahan ini sudah dibebaskan dengan jaminan polis cawangan Seberang Perai Selatan sebelum kes disebut semula dalam satu tempoh lain.

Hokay dik, gie la sekolah elok-elok ya. Tak yah la nak sahut cabaran tak berfaedah nie.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI