Rakyat Malaysia memang hebat! Dalam tempoh seminit, sebanyak 700,000 orang “menyerbu” untuk mendaftar dalam aplikasi MySehjahtera sekaligus menerima RM50 yang dikreditkan terus ke akaun e-wallet mereka.

Serius, memang pecah rekod sebagaimana 1000 bilik ditempah di Langkawi semalam.

Laporan BERNAMA, hanya dalam tempoh seminit, Kementerian Kesihatan (KKM) merekodkan sebanyak 700,000 pendaftaran aplikasi MySejahtera, susulan pengumuman kerajaan akan mengkreditkan sebanyak RM50 ke dalam akaun e-dompet individu yang memuat turun aplikasi itu.

IKLAN
Catat Rekod! 700,000 Orang Daftar Aplikasi MySejahtera Dalam Tempoh Seminit

Sehubungan itu, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah meminta orang ramai untuk turut mengamalkan 'penjarakan sosial' jika hendak memuat turun atau mendaftar di aplikasi berkenaan bagi mengurangkan ‘kesesakan trafik’ yang tinggi.

"Kalau kita boleh amalkan penjarakan, jadi tak ada kesesakan di situ. Kalau semua mendaftar serentak dalam tempoh seminit pasti akan berlaku sesuatu (kesesakan) menyebabkan kita tidak dapat mendaftar.

IKLAN

"Jadi, kita sedang lihat bagaimana kita boleh atasi isu ini dan mungkin kita akan panjangkan pendaftaran dalam tempoh 24 jam atau seminggu untuk membolehkan semua didaftarkan dalam tempoh singkat," katanya pada sidang akhbar harian mengenai perkembangan koronavirus (Covid-19) di sini hari ini.

IKLAN
Catat Rekod! 700,000 Orang Daftar Aplikasi MySejahtera Dalam Tempoh Seminit

MySejahtera merupakan aplikasi yang dibangunkan dengan kerjasama KKM, Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi dan Agensi Keselamatan Siber Negara (Nacsa) untuk membantu dalam pengawasan penularan wabak Covid-19 di dalam negara dengan membolehkan pengguna melaksanakan penilaian kesihatan kendiri.

Terdahulu, Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kerajaan akan mengkreditkan RM50 ke dalam e-dompet pengguna setelah mereka memuat turun aplikasi MySejahtera. – Bernama