Siapa sahaja yang tidak suka makan aiskrim, lebih-lebih lagi di waktu panas terik. Sekarang ni pun dah ramai yang mebuat resipi homemade sebab boleh makan bila-bila masa dan paling penting kosnya jauh lebih murah.

Rupanya senang je nak buat aiskrim homemade ni. Tidaklah susah dan bahan yang digunakan juga tidak banyak. Silap-silap semua bahan yang diperlukan ada dalam dapur korang.

Bagi yang ingin mencuba, berikut kami kongsikan resipi aiskrim homemade pelbagai perisa daripada Fauziah Johanis di laman Facebook Berkongsi Ilmu Kuih Muih & Masakan (BIKMM). Paling best, resipi aiskrim ini hanya dibuat menggunakan blender atau mixer.

Bahan-bahan:

– 1 tin susu cair

IKLAN

– 2 sudu besar ovellete

– 3 sudu besar susu pekat

– 1 sk perisa dan pewarna (ikut korang nak perisa apa, kalau nak dua perisa bahagi dua adunan. Satu letak perisa vanila dan satu lagi letak perisa strawberi. buat corak seperti kek marble)

IKLAN

– Masukkan sedikit coklat rice atau coklat cip sebagai hiasan (jika mahu)

Cara menyediakan:

IKLAN

1. Mixer atau blend semua bahan-bahan tersebut sehingga sebati. Pukul sehingga kembang serta tekstur menjadi licin

2. Letak dalam bekas dan masukkan coklat rice atau coklat cip

3. Simpan dalam peti ais semalaman

4. Siap untuk dihidang

Mudah sahaja kan? Selamat mencuba!