(Dari Kiri): Rangkaian syampu daripada jenama Ryo, L'Occitane & Summerie

 

Penjagaan muka dan tubuh badan selalunya diberikan keutamaan bagi mana-mana perempuan. Biarpun dalam seseorang itu lebih penting, bahagian luaran kita juga wajib dijaga sebaik mungkin demi kepuasan diri sendiri. Pemberian Tuhan kan, haruslah kita menjaganya.

BiaRpun penjagaan muka dan tubuh badan selalu diberikan perhatian, namun ada sebab mengapa bahagian kepala dan rambut perempuan dilabel sebagai mahkota setiap insan.

Sama ada seseorang perempuan itu memilih untuk berhijab atau tidak, penjagaan rambut tidak sesekali harus dipandang remeh sekiranya korang tidak mahu menyesal di kemudian hari.

Ini merupakan empat jenama yang REMAJA akui keberkesannya bagi kebanyakan perempuan. Jom lihat sama ada korang telah memilikinya atau belum.

 

01

Head & ShouderRambut Mahkota Perempuan, 4 Syampu Untuk Jaga Jika Enggan Menyesal

Isu kulit kepala dan wanita berhijab, terutamanya telah menjadi kebiasaan. Bagi mereka yang baru berhijrah imej, pastinya mereka terkejut apabila diganggu dengan masalah kelemumur dan kulit kepala gatal – walhal sebelum ini mereka tiada pun isu tersebut.

Tambahan pula dengan keadaan cuaca di Malaysia yang kini memasuki musim panas, kulit kepala kita tidak mempunyai ruang untuk ‘bernafas’ apabila ia ditutup dengan kain hijab sepanjang hari.

Syampu Head & Shoulders boleh membantu kerana ini mengandgi Zinc Pyrithione (ZPT) iaitu sejenis kandungan aktif bersifat antiimicrobial, anti-kulat dan anti-bakteria. Pastikan korang membiarkan syampu pada kulit kepala dan rambut selama lima minit sebelum membasuhnya bersih.

 

IKLAN

02

Summerie

Rambut Mahkota Perempuan, 4 Syampu Untuk Jaga Jika Enggan Menyesal

Ini merupakan di antara jenama paling bau yang menawarkan solusi syampu berkesan apabila ia mengandungi ekstrak botanikal dan minyak organik jojoba agar rambut bersinar.

Ia bebas daripada silikon agar rambut korang mendapat kebaikan asli semasa menggunakannya. Korang boleh memilih untuk menyelasaikan masalah rambut berminyak, rambut kering, kelemumur atau rambut normal.

ARTIKEL BERKAITANGadis Ini Kongsi Step By Step Atasi Masalah Rambut Gugur Guna Produk Drugstore – REMAJA

 

IKLAN

03

Ryo

Rambut Mahkota Perempuan, 4 Syampu Untuk Jaga Jika Enggan Menyesal

Rambut Mahkota Perempuan, 4 Syampu Untuk Jaga Jika Enggan Menyesal

Jenama syampu dari Korea Selatan ini adalah salah satu jenama kegemaran peribadi penulis kerana kulit kepala serta-merta akan menjadi segar selepas disyampu.

Ia mempunyai formula ‘Hamchosoo’ (Ham: memelihara, cho: herba dan soo: air) untuk penjagaan kulit kepala dan ia diformulasikan dengan kandungan tradisional Korea. Syampu daripada Ryo ini terdiri daripada 2 rangkaian iaitu Ryo Calamus dan Ryo Evening Primrose.

 

IKLAN

04

L’Occitane

Rambut Mahkota Perempuan, 4 Syampu Untuk Jaga Jika Enggan Menyesal

Zaman kanak-kanak dulu, rambut siapa lagi yang selalu dilumurkan dengan minyak oleh ibu-bapa korang? *Me!*

Haa, rawatan ini sebenarnya ada kebaikan tau walaupun ada masanya, kita merasa tidak selesa. Kini, korang boleh mendapatkan kebaikan tersebut dengan formulasi yang lebih menyelesakan daripada L’Occitane.

Produk kegemaran kami daripada mereka ialah L’Occitane Intense Repair Infused Oil. Ia berkesan apabila digunakan bersama L’Occitane Micellar Shampoo yang mengandungi kandungan menyegarkan seperti buah lemon, oren serta bunga seperti rosemary, chamomile dan lavender.

Selain itu, bagi mereka yang mempunyai kulit kepada kering pula, pilih saja L’Occitane Body & Strength Scalp Essence.

*

Sebelum ini REMAJA pernah melaporkan tentang bahaya tidur dalam keadaan rambut basah.

ARTIKEL BERKAITANBahaya Tidur Ketika Rambut Basah, Boleh Jadi Punca Penyakit Serius – REMAJA