Sumber Gambar : Pexels

Mesti ramai antara kita yang suka tidur dengan rambut yang masih basah. Tabiat itu sebenarnya sama sekali tidak digalakkan kerana ia ia bukan sahaja boleh menyebabkan rambut rosak bahkan boleh mengakibatkan penyakit serius juga.

So ini masalah yang korang akan hadapi jika masih degil.

Bahaya Tidur Ketika Rambut Basah, Boleh Jadi Punca Penyakit Serius
Sumber Gambar : Pexels

 

  1. Kerosakan Rambut

Rambut paling lemah ketika basah. Sewaktu rambut basah atau selepas di cuci liang rambut korang akan terbuka dan menyebabkan mudah terputus dari akarnya. Jadi tidak hairan jika ia meningkatkan kerosakan dengan membiarkan rambut anda basah semasa tidur.

2. Jangkitan Kulat

Walaupun tidur dalam rambut basah tidak menyebabkan anda selesema, tetapi risiko anda terkena jangkitan kulat pada kulit kepala.

Kulat, seperti Malassezia, boleh menyebabkan keadaan seperti kelemumur atau dermatitis, jadi sebaiknya tidur dengan rambut kering.

IKLAN

3. Punca Kelemumur

Kelembapan rambut yang berpanjangan akan menyebabkan bakteria dan kulat membiak di kulit kepala dan juga bantal.

Keadaan ini menyebabkan pertumbuhan bakteria dan kehilangan minyak semula jadi menjadikan kulit kepala cenderung untuk kelemumur.

4. Keguguran Rambut 

Tidur dengan rambut basah boleh menyebabkan rambut anda gugur dan, paling teruk lagi kurap pada kulit kepala. Kurap kulit kepala adalah sejenis jangkitan kulat, yang disebabkan oleh keadaan panas dan lembap.

IKLAN

Ia sangat berjangkit, jadi berhati-hatilah dan elak tidur rambut basah.

5. Jerawat Di Wajah Boleh Tumbuh

Rambut yang basah bersentuhan dengan bantal, jadi kemungkinan untuk pertumbuhan bakteria dan juga berlakunya break out. Sebaiknya keringkan rambut sebelum anda tidur.

Bahaya Tidur Ketika Rambut Basah, Boleh Jadi Punca Penyakit Serius

IKLAN

6. Sakit Lumpuh Saraf Muka

Sebelum ini, terdapat kes di China seorang wanita berusia 32 tahun mengalami lumpuh sebahagian mukanya disebabkan rambut basah.

Memetik laporan China Times, beliau sering membasuh rambut pada waktu malam sebaik sahaja pulang dari tempat kerja dan tertidur sebelum rambutnya sempat kering.

Akibat tindakan tersebut yang kerap dilakukan, beliau mendapati yang wajah sebelahnya tidak dapat bergerak, dan didapati mulutnya juga turut bengkok ketika dia cuba memberus gigi. Hasil pemeriksaan mendapati bahawa dia menghidap lumpuh saraf muka berpunca daripada tabiat tidur dengan rambut yang basah.

Menjelaskan perkara itu doktor tersebut berkata lumpuh tersebut mungkin disebabkan perubahan suhu badannya dan rambut basah menyebabkan wajahnya mengalami kekejangan.

So, korang masih nak tidur dengan rambut basah lagi?