Masalah kesihatan mental merupakan salah satu ancaman yang semakin diperkatakan terutamanya di kalangan golongan muda. Malah, kes-kes kemurungan di kalangan figura terkenal seperti selebriti sering mendapat perhatian ramai.

Dan kes kesihatan mental kini juga dikatakan menjadi ancaman utama terutama kepada golongan wanita yang dikatakan lebih cenderung berdepan masalah ini. Adakah ia benar?

Menurut laporan yang dipetik daripada Sinar Harian pada hari ini, wanita dikatakan lebih cenderung mengalami masalah mental ekoran mereka tidak terbuka untuk bercerita tentang kisah kehidupan mereka kepada orang lain. Menurut Pengarah Kesihatan Negeri Kelantan, Datuk Ahmad Razin Ahmad Mahir, golongan wanita lebih suka memendam perasaan mereka.

“Berbanding golongan lelaki yang mempunyai masa bersosial dan bertemu rakan mereka dengan bercerita di kedai kopi, manakala wanita tidak mempunyai masa seperti itu dan hanya meluangkan masa di rumah selepas pulang dari tempat kerja.

“Secara umumnya golongan wanita berusia antara 17 hingga 22 tahun mempunyai tekanan berterusan dan mereka yang paling berisiko mengalami masalah kesihatan mental,” katanya lagi.

Tambahnya lagi, kesihatan mental bukanlah dikategorikan sebagai gila namun ia merupakan perubahan sikap yang mendadak; contoh jika sebelum ini seseorang itu ceria, dia berubah menjadi pendiam, suka menyendiri dan banyak termenung. Beliau menggesa jika simptom tersebut dikesan, golongan masyarakat, keluarga serta rakan perlu ambil peduli.

Artikel Berkaitan: 6 Selebriti Popular Mati Bunuh Diri Akibat Depresi

Bagaimana pula dengan pandangan daripada World Health Organisation (WHO)? Adakah benar golongan wanita muda lebih cenderung kepada masalah kesihatan mental? Menurut WHO (boleh rujuk di sini);

IKLAN

“Gender differences occur particularly in the rates of common mental disorders – depression, anxiety and somatic complaints. These disorders, in which women predominate, affect approximately 1 in 3 people in the community and constitute a serious public health problem.

Unipolar depression, predicted to be the second leading cause of global disability burden by 2020, is twice as common in women.

Depression is not only the most common women’s mental health problem but may be more persistent in women than men. More research is needed.

IKLAN

Reducing the overrepresentation of women who are depressed would contribute significantly to lessening the global burden of disability caused by psychological disorders.”

Wanita Berusia 17 ke 22 Tahun Lebih Cenderung Alami Masalah Kesihatan Mental. Ye Ke Ni?

Namun untuk memperkatakan dengan lebih mendalam tentang perkara ini masih memerlukan kajian lanjut. Ini diakui sendiri oleh WHO terutamanya bila berbicara tentang kecendurungan wanita berdepan masalah kesihatan mental.

IKLAN

Jika kita rujuk kepada laman web Kementerian Kesihatan Malaysia (www.myhealth.gov.my) pula menyatakan masalah kesihatan terutamanya kemurungan adalah penyakit mental yang menyebabkan perasaan (mood) seseorang individu menjadi semakin menurun. Ini akan menjejaskan kehidupan harian individu tersebut, termasuklah pemikiran, perasaan, tingkah laku dan kesejahteraannya. Sekiranya tidak ditangani secara efektif, ianya boleh mendorong kepada tindakan membunuh diri.

Sebab-sebab terjadinya kemurungan termasuklah:

 • Kemurungan boleh berlaku di dalam keluarga
 • Peristiwa atau kejadian yang menyebabkan seseorang tertekan
  • Contoh: Kematian ahli keluarga, gagal dalam peperiksaan, perceraian ibu bapa
 • Penyakit kronik
  • Contoh: Epilepsi (Sawan), asma dan kanser
 • Ciri-ciri peribadi
 • Penyalah gunaan dadah
 • Penggunaan ubat-ubatan tertentu
  • Contoh: Steroid, ubat cegah kanser

Masih banyak statistik serta kajian yang perlu dilakukan untuk kita terus sama-sama membendung masalah ini. Usaha yang dilakukan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia bagi mencari jalan terbaik menangani masalah kesihatan mental juga patut kita dukung. Bagi Remaja, sesiapa sahaja boleh terdedah akan bahaya masalah kesihatan mental.

Stay safe uols!