Adik perempuan Raja Thailand telah meluluskan pengimportan vaksin Covid-19 oleh institusi yang ditaja olehnya, dengan melangkaui arahan kerajaan yang ketika ini menyaksikan kes jangkitan yang meningkat dan juga semarak kemarahan rakyat kerana pelancaran vaksin yang perlahan dan tidak teratur.

Setiausaha Jeneral Akademi Diraja Chulabhorn menerusi satu hantaran di laman Facebook menulis yang vaksin alternatif akan melengkapkan kempen kerajaan sehingga dapat memenuhi keperluan negara.

Sebelum ini kerajaan Thailand telah menegaskan bahawa semua import vaksin harus melalui mereka dan bulan depan bakal memulakan usaha imunisasi bersar-besaran, yang sangat bergantung pada vaksin AstraZeneca yang dikeluarkan secara tempatan oleh sebuah syarikat dimiliki oleh Raja.

Puteri Thailand Membenarkan Import Vaksin Baharu Kerana Pelancaran Perlahan Kerajaan Yang Menimbulkan Kemarahan Rakyat
Sumber gambar: Chulabhorn Graduate Institute

Pengumuman dalam Warta DiRaja itu rasmi mengejutkan kerajaan Thailand yang disokong oleh tentera itu. Sehingga kini kurang sejuta rakyat negara itu divaksin dari keseluruhan 66 juta penduduk.

Keputusan itu diumumkan pada Selasa lalu sekaligus memperluas kemampuan Akademi Diraja Chulabhorn untuk bertindak balas terhadap virus Covid-19. Ia ditandatangani oleh Puteri Chulabhorn, yang merupakan ketua pengerusinya dan adik bongsu Raja Maha Vajiralongkorn.

IKLAN

“Akademi Diraja akan mendapatkan ‘vaksin alternatif’ sehingga vaksin yang dihasilkan di negara ini mencapai kemampuan yang cukup dapat melindungi dari wabak ini,” kata setiausaha agungnya, Nithi Mahanonda di Facebook.

Walaupun begitu tidak diketahui berapa banyak vaksin yang akan diimport oleh akademi tersebut dan bila vaksin tersebut akan diperoleh.

Menteri Kesihatan Anutin Charnvirakul mengatakan dia tidak menyedari perintah DiRaja itu sebelum ia diterbitkan.

IKLAN

“Saya baru saja melihat pengumumanmalam tadi,” kata Anutin ketika ditanya mengenai hal itu semasa diwawancara televisyen tempatan.

“Tetapi jika ia memberi manfaat kepada negara, kami bersedia.”

IKLAN
Puteri Thailand Membenarkan Import Vaksin Baharu Kerana Pelancaran Perlahan Kerajaan Yang Menimbulkan Kemarahan Rakyat
Yang Amat Mulia Professor Dr Puteri Chulabhorn Mahidol sangat aktif dalam pembangunan dunia penyelidikan dan pendidikan. Sumber gambar: UCL Global

Akademi DiRaja Chulabhorn, yang merangkumi sebuah hospital dan institut penyelidikan, telah mengadakan satu sidang akhbar untuk hari Jumaat mengenai apa yang dikatakannya sebagai pengimportan vaksin Sinopharm. Thailand dijangka akan meluluskan vaksin China untuk penggunaan kecemasan minggu ini.

Dalam satu pandangan lain. Menurut Fuadi Pitsuwan, seorang sarjana di Sekolah Polisi Awam di Universiti Chiang Mai, mengatakan perolehan DiRaja berisiko menjadikan Akademi Diraja Chulabhorn dipolitikkan dan boleh melibatkan puteri itu sendiri.

“Ini adalah langkah yang disebabkan oleh ketidakcekapan kerajaan,” katanya.

Sumber: Reuters

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI