Isu pemandu Malaysia yang melanggar mati lima pemotong rumput semasa dalam percutian dari Krabi ke Hatyai memasuki episod baru apabila polis Thai mendenda pemandu ini sebanyak RM28 atau 200 bath  kerana memandu tanpa lesen khas  di negara tersebut.

Dalam kemalangan tragis yang menimbulkan kemarahan di kalangan netizen, lima mangsa  maut  di tempat kejadian dikenali sebagai Chaikaew, 53; Witchaya Thongma, 51; Somporn Sawatdiraksa, 54; Theerawut Mongkhol, 37; dan Wirat Semkhai, 34, manakala seorang iaitu Bamreur Ketmoon, 56, dilaporkan parah. Biarpun mendakwa stereng keretanya terkunci secara autolock namun ramai berpendapat, jika pemanduan tidak dilakukan dengan terlalu laju, kecederaan parah termasuk bahagian kepala mangsa yang pecah tidak akan terjadi.

 

Pemandu Malaysia Langgar Tiada Lesen Memandu Khas, Perlu Bayar RM6764 Kepada Setiap Mangsa
Lima mayat mangsa kemalangan langgar pemandu Malaysia mendapat perhatian di negara terbabit kerana ada mangsa pecah kepala
Pemandu Malaysia Langgar Tiada Lesen Memandu Khas, Perlu Bayar RM6764 Kepada Setiap Mangsa
Pemandu Myvi ini rupanya tidak memiliki lesen khas memandu di negara Thailand.

BERNAMA hari ini melaporkan pemandu Malaysia yang terlibat dalam kemalangan jalan raya yang mengorbankan lima orang pemotong rumput di Songkhla, Selatan Thailand didapati telah memandu tanpa lesen yang sah.

Wanita berusia 30 tahun itu didakwa memandu dengan cuai mengakibatkan kematian dan kerosakan harta awam.

IKLAN

Pemandu itu menghadapi hukuman penjara 10 tahun dan denda tidak lebih 20,000 baht (RM2,721), jika sabit kesalahan.  Polis Thai bersetuju mengurangkan ikat jamin daripada 500,000 baht (RM 68,000) kepada 200,000 (RM27,000).

Bagaimanapun, wanita itu dilarang meninggalkan negara ini sehingga kesnya selesai.

Di samping itu, beliau perlu membayar sagu hati wang tunai 50,000 baht (RM 6,764) masing-masing kepada keluarga mangsa berjumlah 250,000 baht (RM33,823).

IKLAN

Beliau juga dikenakan denda 200 baht (RM28) kerana memandu tanpa lesen sah.

Semalam REMAJA menyiarkan artikel keluarganya meminta bantuan rakyat Malaysia untuk dana sebanyak RM60,000 kerana mendakwa stereng keretanya terkunci secara automatik. Malah REMAJA turut membuat carian mengapa stereng boleh terkunci secara auto.

BACA SINI. Stereng Kereta Terlock Automatik. Adik Pemandu Langgar 5 Pemotong Rumput Kongsi Kisah Sebenar

IKLAN

Sementara itu, Duta Besar Malaysia ke Thailand, Datuk Jojie Samuel berkata kedutaan akan memantau kes itu dari dekat.

“Kedutaan akan memberi bantuan sewajarnya yang diperlukan,” katanya kepada Bernama.

Semalam, wanita itu dan dua rakannya sedang dalam perjalanan dari Krabi ke Hatyai, Songkhla sebelum kereta yang mereka naiki melanggar lima pemotong rumput yang sedang berehat di tepi Jalan Asia, Daerah Rattaphum, Songkhla.

— BERNAMA

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI