Sejak Taliban mengambil alih tampuk pemerintahan Afghanistan, kerajaan baharu ini yang diketuai oleh Hibatullah Akhundzada melakukan pelbagai perubahan dalam usaha mencerap ideologi yang diperjuangkan parti politik tersebut.

Terbaharu dalam usaha memerangi penjualan dan juga penggunaan arak dalam kalangan rakyat negara itu, sepasukan ejen perisikan Afghanistan telah membuang lebih 3,000 liter arak yang telah dirampas ke dalam sebuah terusan di Kabul.

Menurut laporan, tindakan itu merupakan arahan pihak berkuasa dalam menetapkan garis panduan pemerintahan baharu. Menerusi satu ciapan Twitter milik agensi General Directorate of Intelligence, arak tersebut telah dimusnahkan dan penjual arak telah diserahkan kepada badan kehakiman.

Menurut ulama dalam video yang disiarkan oleh agensi itu di Twitter, “Umat Islam perlu serius menahan diri daripada membuat dan menghantar arak.”

Sebenarnya, penjualan dan penggunaan arak telah diharamkan di bawah pemerintahan kerajaan sebelum ini yang disokong oleh pihak Barat. Namun begitu sejak pengambilalihan kerajaan, pihak Taliban lebih ketat dalam pelaksanaan pengharaman itu.

Kerajaan Afghanistan Buang 3,000 Liter Arak Yang Dirampas Ke Dalam Terusan

IKLAN

Sejak Taliban merampas kuasa pada 15 Ogos, kekerapan serbuan termasuk penagih dadah semakin meningkat di seluruh negara.

Kementerian Penggalakan Kebajikan dan Pencegahan Maksiat kerajaan Taliban juga telah mengeluarkan beberapa garis panduan yang menyekat hak wanita.

Di bawah pemerintahan kerajaan sebelum ini, wanita boleh bekerja secara bebas. Namun kini, wanita tidak lagi dibenarkan bekerja seiring bersama lelaki malahan wanita yang sebelum ini berada dalam sektor kerajaan juga telah dilarang untuk kembali kepada kerjaya mereka.

+++ Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

IKLAN

 

 

 

 

IKLAN