Seorang lagi pelajar Malaysia telah mengharumkan nama negara apabila dianugerahkan Anugerah Biasiswa Fizik Perubatan Kerjaya Awal yang berprestij atas penyelidikannya dalam mengembangkan biopenanda yang dapat menilai keberkesanan rawatan talasemia beta.

Talesemia beta adalah antara gangguan genetik yang lazim di Malaysia dengan anggaran 4.5 peratus penduduk adalah pembawa. Namun, ia masih belum mempunyai penawar bagi penyakit ini.

Menurut Bernama menerusi temubual bersama Umi Nabilah Ismail, yang juga merupakan pelajar PhD di Malaysia, satu-satunya pilihan kuratif yang ada adalah dengan pemindahan sumsum tulang, tetapi kadar kejayaannya agak rendah. Oleh itu, majoriti pesakit hanya diurus dengan menjalani transfuse darah seumur hidup.

Pelajar PhD Berusia 26 Tahun Terima Biasiswa Fizik Perubatan Antarabangsa

Penyakit ini boleh menyebabkan anemia teruk. Walaupun terdapat banyak terapi baharu yang dikembangkan, biopenanda serum yang digunakan untuk menilai keberkesanan rawatan tidak begitu tepat.

IKLAN

Umi Nabilah sedang mengkaji kemungkinan pengukuran lemak di sumsum tulang menggunakan pengimejan resonans magnetik (MRI) sebagai biopenanda untuk talesemia beta.

Pelajar PhD tahun kedua di Jabatan Pengimejan Bioperubatan, Fakulti Perubatan, Universiti Malaya itu juga berkata kesimpulan kajian akan membantu pengembangan biopenanda baharu yang dapat meningkatkan keberkesanan rawatan pesakit.

Institut Fizik Perubatan Winter turut menganugerahkan US1,000 sebagai tambahan kepada biasiswa yang merangkumi program mentor dengan pakar antarabangsa dalam bidang fizik perubatan.

IKLAN

Umi Nabilah adalah salah seorang daripada 18 ahli perubatan awal kerjaya dari 15 negara yang disenarai pendek untuk membentangkan projek mereka pada pusingan akhir pertandingan ketika mesyuarat maya Institut Fizik Perubatan Winter 2021.

Pelajar PhD Berusia 26 Tahun Terima Biasiswa Fizik Perubatan Antarabangsa

IKLAN

Pertandingan itu dibahagikan kepada dua pusingan. Pemohon harus menghantar vitae kurikulum dan cadangan penyelidikan pada pusingan pertama. Pada pusingan akhir, mereka perlu membentangkan penyelidikan dalam program seminar.

Program tahunan ini adalah pertemuan para penyelidik dan professional Amerika Syarikat dalam bidang fizik perubatan dengan tujuan menyokong ahli fizik perubatan di awal kerjaya dan memberi pelbagai peluang biasiswa serta program bimbingan.

Tahniah Remaja ucapkan kepada Umi Nabilah dan semoga penyelidikannya itu berjalan lancar dan dipermudahkan.

Sumber: (1)