Pulau Langkawi merupakan lokasi pilihan percutian bukan sahaja rakyat Malaysia, tetapi pelancong di seluruh dunia. Sebut sahaja Langkawi, pasti ramai yang teruja untuk membeli coklat atau pingan mangkuk dengan harga yang lebih murah kerana pulau itu merupakan lokasi bebas cukai.

Pelancong boleh terus menaiki pesawat untuk ke sana, atau menaiki feri dari beberapa tempat untuk tiba di Langkawi. Walau bagaimanapun, difahamkan harga tiket bagi perkhidmatan feri ke Langkawi telah dinaikkan.

Harga Tiket Feri Ke Langkawi Dinaikkan Bagi Menampung Kos Gaji Pekerja
Foto: Travel-Penang-Malaysia.com

BACA: Lagi Pulau Di Malaysia Terima Anugerah Antarabangsa, Langkawi Diiktiraf Pulau Terbaik Asia Tenggara

Kenaikan harga tambang itu dikatakan untuk menampung kos gaji pekerja yang semakin meningkat selain kos minyak diesel yang naik RM4.17 seliter pada tahun ini berbanding RM0.83 pada 2007. Tambang asal feri pergi dan balik dari Kuala Perlis ke Langkawi sebelum ini RM18 untuk dewasa bagi pelancong tempatan telah dinaikkan RM3 menjadi RM21 seorang, manakala kanak-kanak pula RM13 dinaikkan menjadi RM16.

Namun begitu, harga tiket bagi penduduk yang menetap di Langkawi masih lagi kekal RM15 (dewasa) dan RM10 untuk kanak-kanak. Bagi orang kurang upaya (OKU) juga dikekalkan dengan harga tiket RM10 serta warga emas berusia 60 tahun ke atas pula harga turut kekal RM13 seorang.

IKLAN
Harga Tiket Feri Ke Langkawi Dinaikkan Bagi Menampung Kos Gaji Pekerja
Foto: TourScanner

BACA: Wanita Ini Kongsi Pengalaman Berkhemah Di SkyCab Langkawi Dengan Kos RM150 Sahaja

Penumpang yang menaiki feri dari Kuala Kedah pula perlu membayar tiket pada harga baharu iaitu RM26.50 (dewasa) berbanding harga asal RM23 seorang (warganegara). Bagi kanak-kanak pula menjadi RM20.50 berbanding harga asal RM17 seorang.

Harga tiket feri untuk pelancong bukan warganegara pula dinaikkan menjadi RM34.50 daripada harga asal RM23, manakala kanak-kanak bukan warganegara RM25.50 berbanding harga asal RM17.

IKLAN

BACA: KLIA & Langkawi International Airport Dipilih Antara Lapangan Terbang Terbaik Dunia 2021

Apa boleh buat, hidup kini semakin ‘keras’. Semoga kita semua terus dimurahkan rezeki untuk menjalani kehidupan dengan baik.

IKLAN

Sumber: (1)

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=hBLXZZKX8uc&t=148s