Foto Via Malay Mail

Di Malaysia ini siapa tak kenal dengan Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary,  orang Melayu terkaya di negara kita.

ARTIKEL BERKAITAN : Robert Kuok Kekal 100 Individu Terkaya Dunia, 20 Jenama Ini Antara Milik ‘Raja Gula Malaysia’

Orang Melayu Terkaya Di Malaysia, Kenali Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary
Foto Via Malay Mail

Namun, beberapa hari ini nama Syed Mokhtar sering diperkata selepas selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengarahkan beliau menerusi syarikat Padiberas Nasional Berhad (BERNAS) menyalurkan peruntukan RM10 juta kepada pesawah miskin bulan ini dan RM50 juta tahun hadapan serta menegur Syed Mokhtar agar mengurangkan tindakan memonopoli beras dalam negara.

Orang Melayu Terkaya Di Malaysia, Kenali Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary

Mari kita kenali ikon Melayu Islam yang paling berjaya di dalam bidang perniagaan ini melalui perkongsian seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Jalan Para Solihin .

SIAPA SEBENARNYA TAN SRI SYED MOKHTAR AL-BUKHARY?

Sebut saja nama Yayasan Al-Bukhary, umum pasti mengetahui siapakah pengasas kepada salah satu yayasan badan kebajikan yang paling dikenali di Malaysia, iaitu Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhari.

Beliau merupakan salah seorang usahawan Islam yang terkaya di Malaysia dan merupakan jutawan ke-32 terkaya di Asia Tenggara menurut majalah Forbes. Di sebalik kelibatnya sebagai jutawan, Tan Sri Syed Mokhtar turut dikenali sebagai seorang dermawan dan aktif dalam kerja-kerja amal.

Beliau dilahirkan di Alor Setar, Kedah pada 12 Disember 1951, dan merupakan anak ketiga daripada tujuh orang adik-beradik. Sebelum menetap di Kedah, bapanya Syed Nor mengembara sehingga ke Asia Tengah untuk berniaga sebelum kemudian berpindah ke selatan Thailand.

IKLAN

Semasa di situ, bapanya berulang alik dari Sadao ke Hatyai sebelum memilih menetap di Kedah pada tahun 1940-an. Dalam satu temubual bersama The Star, Tan Sri Syed Mokhtar mengakui kehidupan semasa kecilnya berada dalam keadaan serba kekurangan.

Masa kecilnya dihabiskan dengan membantu keluarganya untuk menambah pendapatan harian bagi menampung kehidupan mereka sekeluarga. Ketika beliau masih di alam persekolahan, beliau sentiasa membantu ibunya menjual sayur-sayuran di Pasar Jalan Telok Wan Jah. Manakala selepas pulang dari sekolah, beliau akan membantu bapanya menternak lembu dan kerbau di pusat kuarantin berhampiran dengan stesen keretaapi Alor Setar.

FAKTA MENARIK MENGENAI LELAKI MELAYU TERKAYA DI MALAYSIA INI…

1. Gaji pertama beliau beliau beri kepada ibunya separuh dan separuh lagi kepada orang yang tidak mampu.

2. Beliau HANYA menggunakan sebuah kereta PROTON PERDANA kemana sahaja beliau pergi dan mempunyai seorang pemandu setia dengannya yang juga bertindak sebagai ‘bodyguard’ oleh kerana dia tidak mempunyai pengawal peribadi yang lain.

IKLAN

3. Beliau mempunyai YAYASAN AL BUKHARY dimana kebanyakan keuntungan syarikat diserahkan ke dalam yayasan ini untuk pembangunan ummah.

4. Kadangkala, beliau hanya berkain pelikat dan berselipar keluar bersiar-siar sehingga orang tak percaya itu adalah orang Melayu terkaya di Malaysia

5. Beliau banyak menyelamatkan syarikat Melayu yang kebanyakannya bankrup dan rugi teruk.

6. Beliau juga membantu umat Islam dengan pemilikan syarikat roti Gardenia bagi menjamin kesucian dan kehalalan produk tersebut.

7. Beliau banyak membina masjid dan surau tempat kita beribadat selama ini sama ada dalam negara dan luar negara.

IKLAN

8. Beliau seorang yang tidak sukakan populariti, jarang kita nampak beliau di kaca TV atau sebagainya malah kebaikan yang dilakukannya pun ramai tidak tahu sehingga mendatangkan fitnah seperti hari ini.

9. Beliau ada membina KOMPLEKS AL-BUKHARI di Alor Setar dan disinilah terletaknya rumah anak2 yatim, rumah orang2 Tua, tadika, sekolah, universiti dan sebagainya yang ditanggung penuh oleh beliau.

10. Pada tahun ini 2022, Tan Sri Syed Mokhtar merekodkan jumlah kekayaan sebanyak 1.3 billion USD.

Jika korang ingin membaca lebih detail tentang kupasan mengenai isu melibatkan Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary yang terkenal kerana kekayaan serta sifat dermawannya boleh baca di page facebook Jalan Para Solihin.

BACA : Melebihi Harta Messi dan Cristiano Ronaldo, Faiq Bolkiah Pemain Bola Terkaya Di Dunia!

Sumber : Jalan Para Solihin.