Tanpa sedar, skuter elektrik, kenderaan mikromobiliti atau dikenali e-skuter kian popular digunakan di Malaysia sebagai pengangkutan jarak pendek yang mesra alam.

ARTIKEL BERKAITAN : Bukan Sekadar Hobi, Kenderaan Hebat ‘Satu Tayar’ Ini Wajib Dimiliki

Muktamad! Menunggang E-Scooter Di Jalan Raya Satu Kesalahan, Dilarang Serta-Merta
Foto Via Pexels

Bukan itu sahaja, ramai yang mengunakan Personal Electric Vehicle (PEV) ini sebagai kenderaan untuk ke kampus mahupun ke tempat kerja bagi mengelakkan kesesakkan jalan raya.

Namun kalau korang yang ada kenderaan mikromobiliti tak kira la e-bike, escooter, euc mahupun e-skate ia ditakrifkan sebagai kenderaan yang dikuasakan elektrik, dan mampu mencapai kelajuan maksimum 50km/j. Korang kena ambil tahu hal ini.

Namun ada berita yang kurang baik bagi pemilik kenderaan mikromobiliti dan e-skuter ini.

Terbaru, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong memuktamadkan larangan penggunaan kenderaan mikromobiliti jenis Moped, Personal Mobility Devices (PMD) dan Personal Mobility Aids (PMA) di atas jalan berkuat kuasa serta-merta.

Muktamad! Menunggang E-Scooter Di Jalan Raya Satu Kesalahan, Dilarang Serta-Merta
Gambar Via PEV Malaysia

Moped adalah kenderaan yang dipasang dengan dua atau tiga roda dan dipacu oleh sumber elektrik dengan kelajuannya tidak melebihi 50 kilometer sejam (km/j).

IKLAN

PMD dan PMA pula adalah kenderaan yang dipacu oleh kuasa manusia atau elektrik dengan kelajuan tidak melebihi 25 km/j seperti skuter berkuasa elektrik dan kenderaan bagi kegunaan individu yang mempunyai masalah pergerakan.

Wee berkata larangan terhadap tiga kategori kenderaan mikromobiliti itu dilaksanakan mengikut Kaedah-Kaedah Lalu Lintas (Larangan Penggunaan Kenderaan Mobiliti Tertentu) 2021 yang berkuat kuasa 17 Dis 2021.

“Penggunaan kenderaan mikromobiliti di atas jalan adalah membahayakan bukan sahaja kepada pengguna kenderaan tersebut tetapi pengguna lain.

“Seperti nahas basikal lajak yang telah meragut lapan nyawa, penggunaan kenderaan ini dengan percampuran dengan aliran trafik kenderaan motor lain di atas jalan akan menimbulkan risiko berlaku tragedi yang sama,” katanya dalam sidang media penggunaan mikromobiliti di kementeriannya di sini hari ini.

IKLAN

Kompaun Sebanyak RM300

Wee berkata penggunaan kenderaan mikromobiliti yang dilarang di atas jalan boleh dikenakan tindakan di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1978 iaitu kompaun sebanyak RM300, dan agensi yang akan menguatkuasakan perintah larangan itu adalah Jabatan Pengangkutan Jalan dan polis.

Sementara itu, Wee berkata penggunaan basikal, beca dan basikal elektrik adalah dibenarkan namun perlu mematuhi peraturan ditetapkan di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan Kaedah-Kaedah Lalu Lintas Jalan 1959.

IKLAN

“Bagi penggunaan basikal dengan bantuan elektrik, hanya yang memenuhi spesifikasi Malaysia Standard, MS2514 : Electric Bicycles Specification sahaja dibenarkan digunakan di atas jalan raya,” katanya.

ARTIKEL BERKAITAN : Perlu Memiliki Lesen & Permit Khas Untuk Menunggang E-Scooter Lepas Ni?

Jadi lepas ni korang jangan pula menunggang kenderaan jenis e-skuter ini di jalan raya, tak pasal-pasal kena saman pula. Boleh je nak tunggang kenderaan ni tapi mungkin di kawasan rekreasi atau kawasan yang tidak bahaya. 

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

— BERNAMA

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI