Kemunculan model kelahiran Malaysia, Ridzman Zidaine untuk kembali berjalan di pentas peragaan Minggu Fesyen Milan bermula minggu ini sekali lagi mencuri tumpuan pemerhati fesyen tanah air.

Ridzman, 23 menerusi hantaran di akaun Instagram telah berkongsi pengalamannya berjalan untuk koleksi ALYX Studio musim luruh/sejuk 2023 dan  koleksi Emporio Armani musim luruh/sejuk 2023/24 yang berlangsung beberapa hari lalu.

Dalam persalinan jaket labuh ALYX Studio dengan perincian hoodie dan aksesori tas tangan Ridzman kelihatan cukup selesa berada di samping model antarabangsa lain.

Di pertunjukan Emporio Armani pula, model berketinggian 187cm ini menyarungkan jaket kelabu bertekstur dengan celana fabrik kulit serta kasut but (we badly want them!) dengan perincian poket kecil. Ridzman.. we are so robbbing this look just saying.

Model Malaysia, Ridzman Zidaine Kuasai Pentas Peragaan Eropah 2 Musim Berturut-Turut! Model Malaysia, Ridzman Zidaine Kuasai Pentas Peragaan Eropah 2 Musim Berturut-Turut!

Terdahulu, REMAJA pernah melaporkan tentang pembabitan sulung Ridzman sebagai model di Eropah.

ARTIKEL BERKAITAN: Model 22 Tahun Kelahiran Malaysia Beraksi Di Minggu Fesyen London, Paris & Milan – REMAJA

IKLAN

Malah, REMAJA berpeluang menemuinya sewaktu dia masih berada di Kuala Lumpur untuk mengenalinya dengan lebih dekat.

Pada usia 19 tahun, Ridzman memulakan kerjaya sebagai seorang model menerusi agensi TopBoi Citizen di Malaysia yang diasaskan oleh jurufoto terkenal, Ridduan Ismail aka TTFGA (Tukang Tangkap Foto Gembira Anda).

Model Malaysia, Ridzman Zidaine Kuasai Pentas Peragaan Eropah 2 Musim Berturut-Turut!
Ya! Nama Ridzman dipetik daripada nama bekas pemain bola sepak Perancis & an overall legend, Zinedine Zidane. FOTO: Instagram @ridzmanzidaine

Setelah disunting oleh agensi itu, model ini terus melakukan kemunculan debut di Minggu Fesyen Kuala Lumpur dan seterusnya melakar kerjaya sebagai seorang model sepanjang dua tahun selepas itu.

Tidak lama kemudian apabila Ridzman memutuskan untuk menyambung pengajian di London, dia menempah peluang untuk beraksi di acara Minggu Fesyen London dan Minggu Fesyen Paris pula pada tahun lalu. Di sana, dia diwakili oleh agensi Next Models Managment yang juga menghimpunkan model terkenal seperti Ana Beatriz Barros, Imogen Waterhouse, Alexa Chung dan Kit Butler.

BACA LAGI: 2 Lagi Model Malaysia Pikat Perhatian Di Minggu Fesyen Antarabangsa – REMAJA

IKLAN

Kata Ridzman, suasana minggu fesyen di Eropah pastinya mempunyai perbezaan jelas dengan minggu fesyen Kuala Lumpur terutamanya dari segi penjagaan masa yang amat ketat dan tentunya, bajet yang sanggup dilaburkan untuk merealisasikan set impian seseorang pengarah kreatif jenama.

Sebab itulah, korang melihat pertunjukan fesyen di sana dilangsungkan di lokasi berlainan mengikut hala tuju koleksi mereka pada musim itu. It is all about the money..

Bagaimanapun kata Ridzman, tugasnya sebagai seorang model tidak jauh berbeza sama di lapangan fesyen Malaysia mahupun antarabangsa di mana dia masih akan memberikan yang terbaik semasa berjalan di pentas peragaan mengikut idea sesebuah jenama.

“Saya teruja dan gembira dengan kerjaya yang saya punyai sekarang. Dan dengan sokongan media dari tanah air yang melaporkan mengenai debut saya dahulu di Eropah, ia tentunya membuatkan saya terharu,” katanya.

IKLAN
Model Malaysia, Ridzman Zidaine Kuasai Pentas Peragaan Eropah 2 Musim Berturut-Turut!
Ridzman di pertunjukan fesyen Joe Chia sempena S/S 2023 sempena Mercedes-Benz Fashion Week. FOTO: Instagram @ridzmanzidaine

Apabila diminta untuk berkongsi sedikit tip bagi seorang model tempatan melangkah ke peringkat antarabangsa, jelasnya, “Agak janggal juga bagi saya untuk memberikan nasihat kepada model-model tanah air memandangkan saya juga masih baharu dalam industri ini.

“Cuma apa yang boleh saya katakan adalah jadi sahaja diri sendiri dan usah gentar untuk keluar dari zon selesa. Trust the process dan sentiasa bersabar kerana impian sememangnya boleh terlaksana,” simpul Ridzman.

BACA LAGI: The Original Supermodel, Tatjana Patitz Meninggal Dunia Pada Usia 56 Tahun – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI