Kredit foto: Getty Images via People & The Guardian

Dunia fesyen antarabangsa berduka apabila menerima perkhabaran pemergian salah seorang ‘The Original Supermodels’ yang menjadi penanda aras kepada kemunculan peragawati yang bertaraf selebriti.

Tatjana Patitz, 56, telah dimaklumkan meninggal dunia pada 11 Januari 2023 oleh agensi peragaan yang mewakilinya. Menurut sumber terdekat keluarganya, supermodel berketurunan Jerman itu menghembuskan nafas terakhir akibat kanser payudara.

Mendiang dilahirkan di Hamburg pada tahun 1966, ibunya berketurunan Estonia manakala bapanya pula berketurunan Jerman. Keluarganya tidak lama kemudian berpindah ke Sweden, di mana dia menyertai pertandingan peragaan pada usia 17 tahun yang mana dia mendapat tempat ketiga.

The Original Supermodel, Tatjana Patitz Meninggal Dunia Pada Usia 56 Tahun

Hadiahnya kemenangan yang diterima ketika itu adalah lawatan ke Paris dan dia menerima kontrak terhad. Namun begitu kerjayanya bukanlah meroket dengan mudah, pada permulaan dia pernah tidak memiliki sebarang kerja selama setahun.

IKLAN

Rakan seangkatan mendiang yang juga salah seorang peragawati yang digelar The original Supermodel, Naomi Campbell mencurahkan perasaannya saat mengetahui sahabatnya itu meninggal dunia. Dalam satu hantaran di Instagram, Naomi berkongsi momen saat dia mula-mula mengenali mendiang Tatjana.

BACA JUGA: “Pernah Terfikir Nak Melepaskan Takhta,” – Pembuli Siber Tidak Berjaya Patahkan Semangat Lesley Cheam

IKLAN

“Apabila saya bertemu dengan anda pada usia 16 tahun di pertunjukan fesyen Alaia, saya masih ingat hanya berkata wow. Kehadiran dan perawakan awak. Mata anda dan senyuman malu yang gementar serta tenaga bagai dewi yang membuatkan kami semua tertarik.

The Original Supermodel, Tatjana Patitz Meninggal Dunia Pada Usia 56 Tahun
The Original Supermodels. Kredit foto: Peter Lindbergh

“Pengalaman kali pertama saya di Los Angeles saya dapat merasainya dengan anda. Kamu menunjukkan kepada saya tapak dan pantai, memandu sekeliking dengan Volkswagen berbumbung terbuka berwarna merahmu,” kongsi supermodel berusia 52 tahun itu.

IKLAN

Saat meninggal dunia. Tatjana meninggalkan seorang cahaya mata berusia 19 tahun yang dikenali sebagai Jonah Patitz. Sebelum itu dia terlebih dahulu telah bercerai dengan suaminya, Jason Johnson pada 2009 selepas enam tahun berkahwin.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI