Sumber Foto : Rolling Stone

 

Kata pelantun lagu Levitating itu, industri ini boleh menjadi keji kepada seseorang.

 

Selepas beberapa tahun berada dalam industri nyanyian, penyanyi Dua Lipa berkongsi perasaannya mengenai impak ‘troll’ dalam dunia maya terhadap kerjaya dan kesihatan mentalnya.

IKLAN

Menerusi temuramahnya bersama majalah Attitude edisi Disember, Dua menjelaskan bagaimana dia mula mempunyai perasaan anxiety dan sedih disebabkan oleh isu buli di media sosial.

“Saya berdepan dengan pembuli (di alam maya) selepas mengeluarkan album pertama. Kata-kata mereka membuatkan saya merasa I am not good enough dan saya tidak layak untuk berada di sini (dunia hiburan).

“Dengan komen-komen negatif yang sering datang, ia sedikit sebanyak menggangu keyakinan diri saya terutamanya sebagai penyanyi yang baru ingin meningkat.

IKLAN

“Walaupun selepas saya memenangi anugerah Grammy (untuk Artis Baru Terbaik), ada pihak yang berkata, ‘Dia tidak layak mendapatnya’. Bila saya menari pula, ada pihak yang berkata, ‘Ah, dia tidak boleh beraksi di atas pentas.’ Tapi mereka-mereka ini tidak pernah pula menonton saya secara live. Mereka hanya tahu untuk memberi komen negatif saja,” jelasnya.

Meski Popular & Bergelar Penerima Grammy’s, Dua Lipa Akui Tertekan Kesihatan Mental
Sumber Foto : HJI.com

Dua di sini merujuk kepada persembahannya yang tular sekitar tahun 2018 ketika dia gasak menari. Ramai yang menuduhnya tidak pandai menari dengan kata-kata cercaan sehingga ia merosakkan reputasinya sebagai seorang penghibur pentas.

IKLAN

“Pertama kali saya merasai kesihatan mental saya terjejas. Apabila saya berada di pentas dan melihat ada penonton yang merekod video saya menyanyi dan menari, apa yang saya fikirkan adalah, ‘Mereka akan gelakkan saya dengan video itu.”

Walaupun Dua kembali meraih sokongan selepas pelancaran album keduanya, Future Nostalgia yang mendapat 6 pencalonan di anugerah Grammy 2021, Dua masih merasakan budaya ‘online bullying’ dan ‘cancel culture’ ini adalah sesuatu yang harus diambil secara serius. Dua merasakan terlalu banyak sangat budaya toksik yang merbahaya.

ARTIKEL BERKAITANLihat Stail Rambut Pendek Terbaru Dua Lipa & 4 Selebriti Hollywood Lain. Nak Trylah! – REMAJA

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI