Macam dah boleh agak dah..

 

Perutusan rasmi yang baru disampaikan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin sebentar tadi di kesemua saluran berita utama negara telah mengesahkan apa yang kita semua telah fikirkan sejak beberapa hari lalu…

Yes guys, tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) diumumkan akan dilanjutkan untuk 2 minggu lagi. Dari tarikh terdahulu iaitu pada 28 April, kini kita perlu meneruskannya sehingga 12 Mei kelak.

Beliau juga tidak menidakkan kemungkinan besar PKP akan diteruskan untuk tempoh yang lebih panjang lagi selepas 12 Mei. Hhm

Sebelum korang memberikan respon terhadap kenyataan itu, beliau terlebih dahulu memberikan ucapan Salam Ramadan kepada semua.

IKLAN
‘Mungkin’ Tak Boleh Balik Kampung, PM Umum PKP Sambung 2 Minggu Lagi
Foto: BERNAMA

“Pertamanya saya ingin mengucapkan selamat menyambut Ramadan al-Kareem bermula esok. Ibadah puasa adalah satu ibadah yang istimewa tanpa sesiapa pun mengetahui kita sedang beribadah kepada Allah. Kita menahan diri daripada melakukan perkara yang boleh membatalkan puasa kita kerana kita bertakwa kepadaNya, bukan sekadar menunjuk kepada sesiapa.

“Bulan Ramadan kali ini tdak kurang istimewanya. Bagi saya, ia lebih istimewa setelah kita berjihad melawan Coovid-19 sejak lebih sebulan yang lalu. Kita telah melalui tempoh yang menguji kesabaran kita dengan tidak melakukan perkara yang kita gemari. Kita tidak keluar dari rumah seperti kebiasaan.

“Ini adalah satu bentuk jihad atau pengorbanan yang cukup besar. Ia telah membuahkan hasil apabila anda, keluarga dan orang di sekeliling terselamat daripada jangkitan Covid 19,” jelas beliau.

Kes-kes baru nyata telah berkurangan dengan ketara. Daripada ratusan kes pada setiap hari, kita seharusnya bersyukur ia telah menurun ke puluhan kes saja pada setiap hari. Dengan displin yang berterusan, Tan Sri Muhyiddin Yassin yakin Malaysia boleh membendung terus kes Covid-19

IKLAN

Malaysia juga diakui sebagai salah satu negara terbaik yang mencatatkan peratusan pesakit positif Covid-19 sembuh, iaitu pada kadar 63.2%.

*

Sambung beliau, pihak kerajaan akan menilai semula langkah-langkah seterusnya selepas 12 Mei ini

IKLAN

‘Mungkin’ Tak Boleh Balik Kampung, PM Umum PKP Sambung 2 Minggu Lagi

“Saya tidak menolak sekiranya PKP akan diteruskan. Ini bermaksud kita tidak boleh menyambut Aidilfitiri di kampung. Sekiranya penurunan kes Covid-19 ketara, kerajaan akan melonggarkan PKP dalam beberapa tahap.

“Pelan pemulihan ekonomi juga akan diusahakan kerajaan secara bertahap dengan rangka pelan jangka pendek serta sederhana agar ekonomi mampu pantas pulih setelah wabak ini dibendung sepenuhnya.

“Kesimpulannya, kita masih belum menang. Kita tidak dapat ke bazar Ramadan pada tahun ini. Tak apalah jika kita tak dapat murtabak, nasi bryani dan kuih muih – asalkan kita semua selamat. Kita bersahur dan berbukalah seadanya,” simpul beliau.

*

Amacam guys, korang dah boleh agak keputusan ini?